Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slučaj brexit

Baš nema sreće: Borisu Johnsonu propao plan o prijevremenim izborima

Rasprava o Brexitu, Boris Johnson (Foto: AFP)
Rasprava o Brexitu, Boris Johnson (Foto: AFP) Afp
Aktualno Galerija Rasprava o Brexitu, Boris Johnson (Foto: AFP) Rasprava o Brexitu, Boris Johnson (Foto: AFP) Foto: Afp Boris Johnson u britanskom parlamentu (Foto: AFP) Boris Johnson u britanskom parlamentu (Foto: AFP) Foto: Afp Britanski premijer Boris Johnson (Foto: AFP) Britanski premijer Boris Johnson (Foto: AFP) Foto: Afp +0 Boris Johnson (Foto: AFP) Galerija 1/4 >>
Borisu Johnsonu propao je pokušaj da sazove prijevremene izbore.

Britanski parlament trebao je danas donijeti odluku o zahtjevu premijera Borisa Johnsona za raspisivanje prijevremenih izbora, no Boris Johnson nije uspio postići dvotrećinsku većinu za to.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nakon velike pobjede na izborima Johnson odbacuje zahtjev škotske premijerke za drugim referendumom o neovisnosti, Sturgeon mu ekspresno odgovorila Slika nije dostupna Nakon trijumfa Torijevaca Ivana Petrović iz Londona: "Johnsonova senzacija bi se tako vrlo lako mogla pretvoriti i u Pirovu pobjedu"

Britanski zastupnici raspravljali su o premijerovu prijedlogu o prijevremenim izborima 12. prosinca. Da bi prijedlog novih izbora prošao konzervativnom premijeru bile su potrebne dvije trećine u donjem domu, odnosno 434 glasa, no za je bilo tek 299, a protiv 70 zastupnika, javlja The Guardian.

Danas nisu glasali laburisti pa je Johnsonov plan o izborima prije Božića propao.

Johnson je najavio da će ponovo pokušati u parlamentu osigurati da se izbori održe u prosincu podnošenjem prijedloga zakona za koji je potrebna relativna većina od 320 zastupničkih glasova. Time bi zaobišao pravila uvedena 2011. prilikom izmjena izbornog zakona. Prije toga razdoblja premijer je imao puno veće slobode glede sazivanja prijevremenih izbora bez konzultiranja parlamenta.

Britanskom premijeru ovo je danas bio treći pokušaj da sazove prijevremene izbore. Prva dva pokušaja su propala u rujnu, jer su njegovi politički protivnici spriječili Johnsona u nakani da provede brexit i bez sporazuma.

Sada se očekuje da će Johnson podržati plan liberalnih demokrata o promjeni izbornog zakona kako bi došlo do ranih izbora. Liberalni demokrati žele izbore 9. prosinca, dok su studenti još na sveučilištima, dok Torijevci žele 12. prosinca.

Ipak, vođa laburista Jeremy Corbyn je izjavio kako bi ipak njegova stranka mogla glasati o prijevremenim izborima po planu liberalnih demokrata jer su pod pritiskom da se sazovu prijevremeni izbori.

Johnon više nema većinu u parlamentu, ali su dvije oporbene stranke u nedjelju naznačile spremnost da podrže prijedlog o prijevremenim izborima.

Najveća oporbena stranka, laburisti, ponovila je da neće podržati Johnsonov prijedlog prijevremenih izbora sve dok ne se potpuno ne ukloni opasnost od izlaska bez sporazuma.

Ujedinjena Kraljevina trebala je prvotno napustiti EU 29. ožujka, a taj je datum bio odgođen dva puta, 12. travnja, odnosno 31. listopada.

Britanski premijer u međuvremenu je obavijestio pismom Europsku uniju da prihvaća odgodu brexita do 31. siječnja, ali je zatražio od EU- da jasno stavi na znanje da neće biti daljnjih odgoda "razvoda" iza spomenutog datuma.

 


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene