Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso u nedjelju je izjavio da bi Sjedinjene Države i druge bogate države mogle biti spremne povećati svoje obveze u pogledu smanjivanja emisije stakleničkih plinova, kada se u ponedjeljak njihovi čelnici sastanu u Japanu.


Klimatske su promjene jedna od glavnih tema godišnjeg sastanka skupine G8 koji počinje u ponedjeljak na japanskom otoku Hokkaido.

Vezani članci Slika nije dostupna Zbog krize pad emisije CO2 najviši u posljednjih 40 godina Slika nije dostupna 'Hrvatska se neće odmah priključiti trgovanju emisijama stakleničkih plinova'

"Zauzimat ćemo se za stvarno preuzimanje obveza na ovom summitu skupine G8. Ne samo provedbi onih preuzetih u Njemačkoj prošle godine, nego ćemo, bude li moguće, ići i dalje od toga srednjoročnim angažmanom", rekao je Jose Manuel Barroso.

EU koji je pristao smanjiti emisiju stakleničkih plinova za najmanje 20 posto 2020. u usporedbi s razinama iz devedesetih godina prošlog stoljeća, želi da se najveći zagađivači dogovore prepoloviti emisiju do 2050. godine.

"Ja ću na tome ustrajati, a vjerujem da će ustrajati i europski kolege... to je pitanje načela", rekao je Barroso novinarima.

EU također želi da G8 poduzme odlučnije korake na određivanju kratkoročnih ciljeva kako bi proces bio vjerodostojniji.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju