Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Europska komisija za zdravlje i zaštitu potrošača

Barroso prihvatio kandidaturu malteškog ministra

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso prihvatio je kandidaturu malteškog ministra vanjskih poslova Tonija Borga za novog povjerenika Europske komisije za zdravlje i zaštitu potrošača umjesto Johna Dallija, koji je nedavno odstupio zbog optužbi da je prikrivao pokušaj iznude.

"Predsjednik Barroso primio je danas Tonija Borga, potpredsjednika vlade i ministra vanjskih poslova Malte, kojeg je malteška vlada odredila da popuni mjesto povjerenika za zdravlje i zaštitu potrošača do kraja mandata ove Komisije. Nakon sastanka, predsjednik Barroso potvrdio je malteškom premijeru suglasnost na kandidaturu Tonia Borga", kaže se u priopćenju Europske komisije za zdravlje i zaštitu potrošača.

Da bi Borg mogao preuzeti dužnost mora dobiti suglasnost preostalih 26 država članica, a nakon toga mora proći saslušanje pred Europskim parlamentom. Saslušanje pred Parlamentom nije puka formalnost, jer je dosad nekoliko kandidata palo na tom ispitu. Dosadašnji malteški povjernik John Dalli i dalje tvrdi da nije dragovoljno podnio ostavku, nego da ga je na to prisilio predsjednik Barroso.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Još nije kasno! O budućnosti Europe: 'Nije u ničijem interesu novi rat na našem kontinentu' Slika nije dostupna 'Teroristički napad' Pucnjava u Bruxellesu: 'Počinitelj je bio sam, naoružan i dobro pripremljen'

>> Nagrada Europskoj uniji kao moralni poticaj za borbu s krizom

Dalli je osumnjičen da je prikrivao pokušaj iznude. Jedan malteški poduzetnik navodno je tražio od švedskog proizvođača duhana Swedish Match novčanu naknadu, a zauzvrat je nudio da će preko povjerenika Dallija pokušati utjecati na promjenu europskog zakona, koji zabranjuje izvoz određene vrste duhana izvan Švedske. Protukorupcijski ured EU-a (OLAF) utvrdio je da nije došlo ni do kakve transakcije, ali da je povjerenik Dalli znao da se taj poduzetnik pozivao na njega, a da pritom ništa nije poduzeo. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene