Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Kontroverzna' odluka?

Nagrada Europskoj uniji kao moralni poticaj za borbu s krizom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Proglašen je dobitnik Nobelove nagrade za mir. Nagradu je dobila Europska unija 'zato što više od šest desetljeća doprinosi miru i pomirenju, demokraciji i ljudskim pravima u Europi'.

Objavljen je dobitnik Nobelove nagrade za mir. Dobitnica Nagrade jest Europska unija, kako je prva i najavila norveška javna televizija. Iz Odbora je obrazloženo kako je EU nagradu dobila 'zato što više od šest desetljeća doprinosi miru i pomirenju, demokraciji i ljudskim pravima u Europi'.

Pročitajte i ovo Benjamin Netanyahu Ne odustaje Netanyahu o rješenju s dvije države: Izrael će zadržati vojnu kontrolu nad palestinskim teritorijima Objava dobitnika Nobelove nagrade za fiziku (Foto: screenshot AP) OBJAVIO ŠVEDSKI INSTITUT Dodijeljena Nobelova nagrada za fiziku: Ove godine dijelit će je troje znanstvenika

>> Kineski pisac Mo Yan dobitnik Nobelove nagrade za književnost

Na pitanje tko će primiti nagradu, Thorbjoern Jagland, predsjednik Odbora za dodjelu nagrade, kazao je kako je to na Europskoj uniji da odluči.

Europska unija je zaslužila nagradu za svoju povijesnu ulogu u ujedinjenju kontinenta, te za ulogu u širenju stabilnosti na bivše komunističke države nakon pada Berlinskog zida 1989., pojašnjeno je u odluci.

'EU i njezini prethodnici doprinose već šest desetljeća promidžbi mira, pomirenja, demokracije i ljudskih prava u Europi', rekao je u Jagland. Spomenuo je i da 'ulazak Hrvatske u članstvo sljedeće godine, otvaranje pristupnih pregovora s Crnom Gorom i davanje kandidatskog statusa Srbiji jačaju proces pomirenja na Balkanu'. Nagrada vrijedna 1,2 milijuna dolara bit će dodijeljena u Oslu 10. prosinca.

Jagland je odao počast EU-u za obnovu Europe nakon Drugog svjetskog rata i za ulogu u širenju stabilnosti nakon pada Berlinskog zida 1989.

Međutim, dužnička kriza koja pogađa eurozonu donijela je ekonomsku nestabilnost u nekoliko zemalja članica, a neredi su eskalirali na ulicama Atene i Madrida, gdje stanovništvo snažno pogađaju mjere štednje. Stoga, dok su čelnici Europske unije 'počašćeni i ganuti', a mnogi europski političari čestitaju im na nagradi, dio građana je, posebno u Grčkoj i Španjolskoj, iznenađen.

>> Nobel za medicinu otišao u ruke istraživača matičnih stanica

'Je li to šala?', upitala je 36-ogodoišnja Chrisoula Panagiotidi, grčka kozmetičarka koja je izgubila posao prije tri dana. 'To je zadnje što bih očekivala. To je sprdnja s nama i s onim kroz što prolazimo'. U Madridu, Francisco Gonzalez kaže: 'Ne vidim logiku da tu nagradu sada dobije EU. Ne mogu se čak dogovoriti ni među sobom', rekao je taj 62-ogodišnji poslovni čovjek. I u Berlinu, PR djelatnica Astrid Meinicke (46) je skeptična. 'To je čudno, mislim da je EU mogla bolje raditi, posebno u Siriji'.

Prvi je priopćenjem reagirao predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz. 'Velika je čast da je Europska unija ove godine dobila Nobelovu nagradu za mir. Nobelova nagrada je za sve građane EU-a. Mi u Europskom parlamentu duboko smo ganuti. Europska unija je ujedinila kontinent mirnim sredstvima, ujedinila je zaklete neprijatelje. Taj povijesni čin ponovnog ujedinjenja s pravom je prepoznat', rekao je Schulz.

Schulz ističe da nekoliko zemalja svojom slobodnom voljom pregovara o ulasku u EU, što pokazuje da je ona i dalje magnet za stabilnost, prosperitet i demokraciju. 'EU-ova načela i vrijednosti pomirenja mogu poslužiti kao nadahnuće za ostale regije u svijetu. Od Balkana do Kavkaza, EU služi kao svjetionik za demokraciju i pomirenje', kaže Schulz.

Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso kazao je kako je Nobelova nagrada za mir velika čast za Europsku uniju. 'Opravdano je to priznanje za jedinstven projekt koji djeluje za dobrobit svojih građana, kao i za dobrobit svijeta', kazao je Baroso.

Na Nobelovoj nagradi čestitao je i glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen. 'Europska unija je igrala vitalnu ulogu u liječenju povijesnih rana i u promicanju mira, pomirenju i suradnji diljem Europe. Pridonijela je napretku u pitanjima slobode, demokracije i ljudskih prava diljem kontinenta i izvan njega', kaže Fogh Rasmussen.

Europska je unija nagradu dobila u vrijeme najveće krize otkako postoji, tijekom recesije i društvenih nemira koji pogađaju brojne njezine članice.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene