Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso izrazio je u Strasbourgu uvjerenost da će Grčka ove jeseni imati prigodu za preokret ako bude odlučno provodila reforme i ako otkloni svaku sumnju u pogledu spremnosti za reforme.


'Istinski vjerujem da ćemo ove jeseni imati prigodu doći do prekretnice, ako Grčka otkloni sve sumnje o privrženosti reformama i ako ostale zemlje otklone sve sumnje oko odlučnosti da zadrže Grčku u eurozoni', rekao je Barroso u govoru o stanju Unije na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu.

>> Barroso: EU treba postati federacija nacionalnih država

'Vjerujem da Grčka treba ostati u eurozoni, kao član europske obitelji ako ostane privržena svojim obvezama', dodao je Barroso. On je rekao da je Komisija svjesna poteškoća koje sa sobom nose reforme, ali da je to jedini put ako se želi osigurati bolja budućnost.

Već dulje vrijeme se neformalno govori o mogućnosti izlaska Grčke iz eurozone jer ni nakon dvogodišnjih drastičnih mjera štednje, koji su joj nametnuti u zamjenu za financijsku pomoć, još nema naznaka oporavka.

>> Grčka vodi teške razgov

U sljedeće dvije godine Grčka treba srezati troškove za dodatnih 11,5 milijardi, a zauzvrat bi trebala dobiti 31 milijardu eura kredita. Izvješće trojke - Europske komisije, Europske središnje banke i MMF-a - o ispunjavanju grčkih obveza od čega ovisi isplata sljedeće tranše pomoći očekuje se u listopadu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Vezani članci Slika nije dostupna Preokret u slučaju 'Plavog anđela' Slika nije dostupna Njemački ministar financija: Impresioniran sam napretkom Grčke