Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

EU treba se pretvoriti u federaciju nacionalnih država, a za to će biti potreban novi ugovor, izjavio je Jose Manuel Barroso.


'Moramo krenuti prema federaciji nacionalnih država. To je naš politički horizont', rekao je predsjednik Europske komisije  Barroso u govoru o stanju Unije pred zastupnicima Europskog parlamenta u Strasbourgu. Barroso je dodao da to ne znači uspostavu 'superdržave', nego 'demokratsku federaciju nacionalnih država', koja će biti u interesu država članica, a ne protiv njih.

Vezani članci Ilustracija Morat će ispuniti obaveze: Europska komisija tužila AstraZenecu zbog neisporuke cjepiva, spor konačno završen Koronavirus, ilustracija Crna prognoza: WHO otkrio koliko mrtvih od COVIDA u Europi predviđaju za iduća tri mjeseca

>> Barosso: Grčka mora otići iz eurozone ukoliko se neće držati mjera štednje

'Za stvaranje takve federacije potreban nam je novi ugovor', rekao je Barroso, dodajući da je ekonomsku i monetarnu uniju moguće produbiti u okviru postojećeg ugovora, ali kasnije će trebati mijenjati ugovor.

Barroso je najavio da će Komisija predstaviti prijedlog za promjenu ugovora prije izbora za Europski parlament 2014. godine.(Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook