Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Peta recesijska godina

Grčka vodi teške razgovore sa zajmodavcima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Grčka je priznala da ima teškoća u uvjeravanju njenih stranih zajmodavaca da prihvate plan kojime bi trebala uštedjeti gotovo 12 milijardi eura u iduće dvije godine, ključan za dobivanje nove financijske pomoći potrebne kako bi izbjegla stečaj.

Nada da bi Grčka, koja se sada nalazi u petoj recesijskoj godini za redom, mogla dobiti zeleno svijetlo za plan su propale kada su inspektori u bilateralnim razgovorima u nedjelju odbacili njegove dijelove.

Čini se da nije ostvaren bitniji napredak u drugom krugu pregovora između premijera Antonisa Samarasa i 'trojke' inspektora iz Europske komisije, Europske središnje banke i Međunarodnog monetarnog fonda. 'To su složene rasprave', rekao je ministar financija Yannis Stournaras novinarima nakon sastanka. 'Mi ih nastojimo uvjeriti u utemeljenost naših stajališta'.

>> Novi val prosvjeda preplavio Grčku

Dužnosnici 'trojke' odbacili su neke od predloženih mjera za smanjenje troškova javnog sektora i žele odlučniji plan smanjenja broja državnih službenika, rekao je viši grčki diužnosnik.'Oni ustrajavaju na odbijanju mjera koje se tiču restrukturiranja države', rekao je dužnosnik. 'Mi ustrajavamo da ih prihvate'.

Smanjenje broja radnih mjesta u javnom sektoru osjetljivo je pitanje u Grčkoj gdje ustav ne dopušta davanje otkaza državnim službenicima. Samaras će teško dodatno zaoštriti mjere štednje a da ne naiđe na čvrsto protivljenje manjih partnera u koaliciji tri stranke. Partneri, koji se nalaze pod pritiskom svoje biračke baze da ublaže paket, već su upozorili dužnosnike trojke da ne idu predaleko u u mjerama štednje i istaknuli da se mora poštedjeti umirovljenike i državne službenike.

>> Grci će morati raditi šest dana u tjednu?

'Naši europski partneri moraju shvatiti da grčki narod više ne može podnijeti', rekao je umjereni ljevičarski čelnik Fotis Kouvelis novinarima nakon sastanka sa Samarasom u nedjelju. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Pročitajte i ovo Mike Johnson Predviđaju iste iznose za obje zemlje Američki Kongres glasat će o pomoći Izraelu i Ukrajini Vladimir Zelenski Osudio iranski napad Zelenski: "Izrael nije bio sam, a Ukrajina čeka mjesecima''

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene