Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Eurozona se mora brže i dublje integrirati nego Europska unija u cjelini, izjavio je u srijedu predsjednik Europske komisije Jose Manue Barroso predstavljajući prijedloge za reforme ekonomske i monetarne unije.


'Eurozona se mora moći integrirati brže i dublje nego EU u cjelini, a istodobno treba čuvati politike koje se vode na razini svih zemalja članica, posebice unutarnje tržište. To znači da mjere koje donosi eurozona trebaju biti otvorene i za ostale kad god je to moguće', rekao je Barroso, predstavljajući svoju viziju budućeg izgleda eurozone i Europske unije u cjelini.

Barroso je kao svoj prilog raspravi koja će se voditi na summitu EU-a u prosincu predstavio dokument na 50-tak stranica o uspostavi istinske fiskalne, bankovne, monetarne i političke unije. Dio mjere koje vode u tom smjeru mogu se donijeti i bez mijenjanja Ugovora o EU-u i one se mogu provesti u kratkoročnom roku unutar godinu i pol. Za srednjoročne mjere, koje se trebaju provesti u razdoblju do pet godina, kao i dugoročne potrebne su promjene europskog ugovora.

Vezani članci Slika nije dostupna Miljenić danas na sastanku kod Reding: Je li na pomolu rješenje? Slika nije dostupna O 'lex Perković': Zbog priznanja greške nikome neće pasti kruna s glave

>> Barroso prihvatio kandidaturu malteškog ministra

Jedna od novosti koje se mogu uvesti kratkoročno i bez promjene ugovora je i stvaranje zasebnog proračuna eurozone. Bez promjene ugovora također se može uspostaviti i jedinstveni mehanizam za rješavanje bankarskih kriza.

Barroso predlaže i veću vanjsku prepoznatljivost eurozone, kroz jedinstvena predstavništva u međunarodnim financijskim i ekonomskim organizacijama. To uključuje da eurozona kao cjelina ima svoje mjesto u Međunarodnom monetarnom fondu.

U srednjoročnom razdoblju Barroso predlaže daljnje jačanje kolektivnog vođenja proračunske politike i daljnje koordinacije ekonomskih politika, posebice u području poreza, tržišta radne snage. Također se predviđa i izdavanje kratkoročnih obveznica.  Dugoročne mjere koje će dovesti do stvaranja pune bankovne, fiskalne i ekonomske unije traže sveouhvatne promjene Ugovora o EU-u, kaže Barroso.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju