Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najavio blokadu sporazuma

Merkel: Nisam zabrinuta za Erdoganove prijetnje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Njemačka kancelarka Angela Merkel je rekla da EU ne zabrinjava prijetnja turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana o blokiranju sporazuma EU-Turska koji je omogućio bitno smanjenje priljeva migranata u Europu.

"Nisam zabrinuta. Neka pitanja se dulje rješavaju, ali mi se držimo sporazuma", rekla je novinarima nakon vijeća ministara u Mesebergu, na istoku zemlje.

Pročitajte i ovo Zaustavljen vlakovni promet u Münchenu Zima u punom pogonu Snijeg paralizirao dijelove Njemačke: Problemi u željezničkom prometu, temperature padaju Polovni tramvaj iz Njemačke Slijedi tehnički pregled Oglasio se Grad o novim tramvajima, jako ih hvale: Spominju i Japan

Kancelarki Mekrel, koju smatraju tvorcem sporazuma EU-Turska, postavljeno je pitanje o turskom predsjedniku, koji je upozorio u utorak da će turski parlament blokirati pokretanje sporazuma o migrantima ako ne bude postignut nikakav napredak u pogledu ukidanja viza za njegove sunarodnjake.

Sporazum o liberalizaciji režima pristupa Turaka u šengenski prostor, za koji se predviđalo da bi mogao stupiti na snagu 1. srpnja, nalazi u središtu šire nagodbe o migrantima koji je omogućio smanjenje priljeva migranata u Europu.

Ali ukidanje viza čini se sve nesigurnije nakon što se Erdogan usprotivio ublaženju turskog antiterorističkog zakona, jednog od 72 uvjeta koje postavlja Bruxelles. Po tom zakonu je prije desetak dana skunut imunitet većinom kurdskim zastupnicima u turskom parlamentu što se tumači političkim potezom s ciljem obračuna s kurdskim političarima.

Merkel je u ponedjeljak, nakon susreta s turskim predsjednikom na rubu summita o humanitarnoj pomoći u Istanbulu, potvrdila da je za ukidanje viza potrebno poštivanje svih kriterija.

Njemačka vlada pripremila novi zakon o integraciji

Njemačka vlada je, kao odgovor na preko milijun izbjeglica koje su u posljednjih godinu dana stigle u Njemačku, u srijedu donijela prijedlog zakona o integraciji koji će izbjeglicama omogućiti bolju integraciju u njemačko društvo, ali istodobno predviđa i kazne za one koji se ne budu trudili oko vlastite integracije.

„Mislim da je donošenje zakona o integraciji povijesni trenutak“, rekla je njemačka kancelarka Angela Merkel (Kršćansko-demokratska unija CDU) nakon zatvorenog sastanka vlade u Mesebergu pored Berlina.

„Njemačka postaje zemlja koja useljenicima pruža priliku, ali istodobno od useljenika očekuje da prihvate ponudu za integraciju u društvo“, zaključila je njemačka kancelarka.

Njezin zamjenik i predsjednik Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) Sigmar Gabriel ukazao je na to da je novi zakon o integraciji prvi zakon u povijesti Njemačke koji ovu zemlju tretira kao useljeničku.

„Savezna Republika Njemačka po prvi put otvoreno kaže: mi se direktno obraćamo onima koji se ovdje useljavaju“, rekao je Gabriel i dodao kako je ovo prvi korak u smjeru „pravog useljeničkog zakona“.

Zakon o integraciji useljenicima u Njemačku omogućava lakši pristup tečajevima njemačkog jezika i tržištu rada.

Istodobno će se onima koji se neće odazivati na integracijske tečajeve i koji nakon nekog vremena ne budu vladali njemačkim jezikom uskratiti pravo na trajni boravak. Tako nakon pet godina boravka neće automatski biti dodjeljivana neograničena boravišna dozvola, kao što je to do sada bio slučaj, nego će dodjela biti povezana s čimbenicima poput stupnja priznavanja njemačkog jezika.

Zakon isto tako saveznim pokrajinama omogućava da izbjeglicama odredi mjesto stanovanja kako bi se spriječilo tzv. socijalno i etničko getoiziranje.

Zakon bi još trebao proći kroz parlamentarnu proceduru, a zbog prevlasti stranaka demokršćansko-socijaldemokratske koalicije u Bundesatagu očekuje se i njegovo prihvaćanje do ljetne pauze. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene