Mia Ammor Mottley
Mia Ammor Mottley Foto: Afp

Barbados je prije 55 godina proglasio neovisnost, ali je zadržao službenu vezu s britanskom monarhijom, poput nekih drugih zemalja koje su nekada također bile dio britanskog imperija.


Barbados želi ukloniti britansku kraljicu Elizabetu s čela države i želi postati republika, priopćila je u srijedu vlada te karipske države.

Vezani članci Jerry Hall i Rupert Murdoch (Foto: Profimedia) Ljubav ne poznaje granice: Bivša manekenka i glumica uživa u ljubavi sa 87-godišnjim suprugom Rihanna (Foto: Instagram) Čudno ju je vidjeti u ovom izdanju: Slavna pjevačica pozirala s roditeljima, svu pažnju ukralo njezino lice bez šminke

Bivša britanska kolonija koja je stekla neovisnost 1966. zadržala je službenu vezu s britanskom monarhijom, poput nekih drugih zemalja koje su nekada također bile dio britanskog imperija.

"Došlo je vrijeme da u potpunosti napustimo našu kolonijalnu prošlost", rekla je guvernerka Barbadosa Sandra Mason u govoru u ime premijerke Mije Mottley.

"Stanovnici žele na čelu države vidjeti nekoga s Barbadosa. To je krajnji izraz povjerenja u to tko smo i što možemo postići. Stoga će Barbados poduzeti sljedeći logični korak prema punoj suverenosti i do 55. godišnjice neovisnosti postati republika", kazala je guvernerka.

Ta će se godišnjica obilježiti u studenom sljedeće godine.