Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hitna isporuka

Barak: Izraelci žele kupiti američki proturaketni topnički sustav

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izraelski ministar obrane Ehud Barak želio bi kupiti američki proturaketni topnički sustav Vulcan Phalanx koji bi Izraelcima omogućio bolju obranu južnih dijelova zemlje, česte mete palestinskog raketiranja i granatiranja iz smjera Pojasa Gaze, prenijeli su mediji.

Vulcan Phalanx najrasprostranjeniji je proturaketni topnički sustav na svijetu i kada se nalazi na američkim bojnim brodovima koristi se za blisku proturaketnu obranu. Sustav se koristi i u kopnenoj verziji, a cijena mu iznosi oko 25 milijuna dolara. Koristi ga američka vojska u Iraku i u Afganistanu.

Pročitajte i ovo Emmanuel Macron, Ursula von der Leyen pozivi na deeskalaciju Svijet u strahu od novog sukoba zbog napada na Iran: "Apsolutno je nužno da regija ostane stabilna" Mike Johnson Predviđaju iste iznose za obje zemlje Američki Kongres glasat će o pomoći Izraelu i Ukrajini

Barak, prenosi list Haaretz namjerava od američkog državnog tajnika Roberta Gatesa, tijekom posjeta u lipnju Washingtonu, od SAD-a zatražiti što hitniju isporuku najmanje jednog spomenutog sustava Izraelcima. Ako Gates dade zeleno svjetlo, sustav bi mogao biti dopremljen u Izrael već predstojeće zime.

'Cilj nam je presresti što više raketa ispaljenih na Izrael', rekao je Barak za Haaretz. Takav bi sustav, smatraju promatrači mogao biti iznimno važan za potencijalno izraelsko povlačenje sa svih okupiranih dijelova Zapadne obale u sklopu mirovnih pregovora s palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene