Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Izraelski ministar obrane u srijedu je rekao da je u mirovnim pregovorima s Palestincima, što će ih pokrenuti američki predsjednik Barack Obama, židovska država voljna predati dijelove Jeruzalema.


Jačanje nasilja na okupiranoj Zapadnoj obali i zastoj pregovora o židovskim naseljima prijete misiji Baracka Obame koji će bliskoistočne čelnike ugostiti na večeri u Bijeloj kući. Nakon višemjesečnih neizravnih pregovora uz američko posredovanje, Obama je okupio izraelskoga premijera Benjamina Netanyahua i palestinskoga predsjednika Mahmuda Abasa na razgovorima licem u lice. Ali promatrači su i dalje sumnjičavi kad su u pitanju Obamini izgledi za uspjeh.

Vezani članci Zračni napad na Gazu Nakon 11 dana žestokih borbi: Dogovoren prekid vatre između Izraela i Hamasa Stanje u Pojasu Gaze - 2 Pozadina sukoba: "Problem je što je Gaza najveći kavez na zemlji. Izrael radi eksperiment nad ljudskim bićima"

Moguće je da komentar ministra obrane Ehuda Baraka o potrebi podjele Jeruzalema, grada oko kojega se dvije strane spore, znači zapravo signal da Netanyahuovu odbijanju podjele svetoga grada dolazi kraj. 'Zapadni Jeruzalem i dvanaest židovskih četvrti u kojima je dvjesto tisuća (izraelskih) stanovnika, bit će naši', rekao je Barak za izraelske novine Haaretz. 'Arapske četvrti u kojima živi gotovo četvrt milijuna Palestinaca bit će njihove', dodao je. Tu je riječ o istočnome Jeruzalemu koji je ratom 1967. Izrael oteo od Jordana i anektirao kao svoj glavni grad, iako mu taj status u inozemstvu nije priznat.

Palestinci žele državu na okupiranoj Zapadnoj obali i Pojasu Gaze, a glavni grad u istočnome Jeruzalemu jer je u Starome gradu džamija Al-Aksa, treći po važnosti hram islama. U razgovoru o Barakovim riječima, jedan je visoki izraelski dužnosnik koji putuje s Netanyahuom rekao: 'O Jeruzalemu će se razgovarati, ali premijer drži da Jeruzalem mora ostati nepodijeljen'. Takva formulacija zadržava mogućnost da grad bude dostupan objema stranama, ali bez fizičke podjele. (Hina)