Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mirovni pregovori

Barak: Izrael je spreman predati dijelove Jeruzalema Palestincima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izraelski ministar obrane u srijedu je rekao da je u mirovnim pregovorima s Palestincima, što će ih pokrenuti američki predsjednik Barack Obama, židovska država voljna predati dijelove Jeruzalema.

Jačanje nasilja na okupiranoj Zapadnoj obali i zastoj pregovora o židovskim naseljima prijete misiji Baracka Obame koji će bliskoistočne čelnike ugostiti na večeri u Bijeloj kući. Nakon višemjesečnih neizravnih pregovora uz američko posredovanje, Obama je okupio izraelskoga premijera Benjamina Netanyahua i palestinskoga predsjednika Mahmuda Abasa na razgovorima licem u lice. Ali promatrači su i dalje sumnjičavi kad su u pitanju Obamini izgledi za uspjeh.

Pročitajte i ovo Pojas Gaze 100. dan rata Hamas raketirao Izrael, glasnogovornik potvrdio: "Moguće je da su mnogi taoci ubijeni" Uništenja u Gazi - 2 Raste strah od šireg sukoba Sto dana rata Izraela i Hamasa, užasima se ne nazire kraj: "Nitko neće pobijediti"

Moguće je da komentar ministra obrane Ehuda Baraka o potrebi podjele Jeruzalema, grada oko kojega se dvije strane spore, znači zapravo signal da Netanyahuovu odbijanju podjele svetoga grada dolazi kraj. 'Zapadni Jeruzalem i dvanaest židovskih četvrti u kojima je dvjesto tisuća (izraelskih) stanovnika, bit će naši', rekao je Barak za izraelske novine Haaretz. 'Arapske četvrti u kojima živi gotovo četvrt milijuna Palestinaca bit će njihove', dodao je. Tu je riječ o istočnome Jeruzalemu koji je ratom 1967. Izrael oteo od Jordana i anektirao kao svoj glavni grad, iako mu taj status u inozemstvu nije priznat.

Palestinci žele državu na okupiranoj Zapadnoj obali i Pojasu Gaze, a glavni grad u istočnome Jeruzalemu jer je u Starome gradu džamija Al-Aksa, treći po važnosti hram islama. U razgovoru o Barakovim riječima, jedan je visoki izraelski dužnosnik koji putuje s Netanyahuom rekao: 'O Jeruzalemu će se razgovarati, ali premijer drži da Jeruzalem mora ostati nepodijeljen'. Takva formulacija zadržava mogućnost da grad bude dostupan objema stranama, ali bez fizičke podjele. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene