Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Više od pedeset državnika nazočit će nuklearnom summitu (NS) na poziv američkog predsjednika, koji je istodobno sazvao i sastanak grupe G7 na kojem će se razgovarati o daljnjim sankcijama protiv Rusije.


Američki predsjednik Barack Obama u ponedjeljak i utorak u Den Haagu okuplja svjetske čelnike s kojima će pokušati pronaći načine preveniranja terorističkih nuklearnih napada, na ključnom nuklearnom summitu na koji se nadvila sjena eksplozivne ukrajinske krize.

Vezani članci Sergej Lavrov u Hrvatskoj Lavrov o samitu u Ukrajini na kojem sudjeluje i Plenković: To je skup vještica Barack Obama i princ Harry Otkriven pravi razlog zašto Meghan i Harry nisu bili na Obaminu rođendanu, to je malo tko očekivao

Više od pedeset državnika nazočit će nuklearnom summitu (NS) na poziv američkog predsjednika, koji je istodobno sazvao i sastanak grupe G7 na kojem će se razgovarati o daljnjim sankcijama protiv Rusije.

Velika Britanija: Nuklearna elektrana Sellafield zabilježila visoku razinu radioaktivnosti

Čelnici skupine G7 (SAD, Britanija, Kanada, Francuska, Njemačka, Italija, Japan) najvjerojatnije će se sastati u ponedjeljak, kažu diplomatski izvori, što će utorak ostaviti slobodnim za raspravu o osiguranju svjetskih zaliha nuklearnog materijala kako bi se skupine poput Al-Kaide spriječile u sastavljanju takozvane 'prljave bombe' sastavljene od konvencionalnih eksploziva omotanih u radioaktivni materijal.

Obama je nuklearnu sigurnost i smanjenje zaliha nuklearnog naoružanja postavio u središte svojeg političkog naslijeđa, rekavši još 2009. da je nuklearni terorizam 'najekstremnija prijetnja globalnoj sigurnosti'. Za to je svoje zalaganje dobio Nobelovu nagradu za mir i obvezao se da će osigurati ranjivi nuklearni materijal diljem svijeta u roku od četiri godine. Organizirao je summit o nuklearnoj sigurnosti 2010. u Washingtonu, potaknuo onaj 2012. u Seulu i ovaj u Nizozemskoj, a 2016. će sam organizirati završni u Americi.

Jedan od ciljeva NS-a je pridobiti zemlje da se odreknu svojih zaliha visoko obogaćenog uranija i plutonija, koji se može korisiti za izradu nuklearne bombe, u zamjenu za neopasni nisko obogaćeni uranij.

'Nuklearni teroristički napad utjecao bi na cijeli svijet. To je globalni problem koji zahtijeva globalno rješenje, a NS je tom problemu dao adekvatnu političku pozornost', rekla je AFP-u stručnjakinja za neproliferaciju Kelsey Davenport.

Rusija sankcijama odgovara na američke sankcije

Nizozemski domaćini, koji su u organizaciji proveli sigurnosnu operaciju dosad neviđenih razmjera i potpuno od svijeta odsjekli inače uspavanu hašku četvrt Scheveningen, kažu da ovaj skup ima tri cilja: reduciranje količine nuklearnog materijala, njegovu zaštitu i jačanje međunarodne suradnje o nuklearnoj sigurnosti. Skoro svaka zemlja ima radioaktivni materijal koji se može koristiti za 'prljave' bombe.

'Ne morate imati nuklearni reaktor u dvorištu, ali vjerojatno imate bolnicu s radiološkim izvorima za liječenje raka i sterilizaciju. Mislim da ljudi ne znaju koliko su im te stvari blizu', kaže Michelle Cann, viša analitičarka u Partnerstvu za globalnu sigurnost.

Ukrajina je bila uspješna priča sa summita u Seulu pošto je vratila sav svoj visoko obogaćeni uranij Rusiji i svoje reaktore prilagodila proizvodnji nisko obogaćenog uranija. Kijev se 1994. godine pristao odreći svog nuklearnog oružja, stečenog u SSSR-u, u zamjenu za jamstva o teritorijalnom integritetu. Analitičari smatraju da ponašanje Rusije u aktualnoj ukrajinskoj krizi ne bi bilo drugačije da Ukrajina i dalje ima nuklearnu bombu.

'Iskreno, to je vrlo nasilna regija i što je tamo manje nuklearnog materijala, to bolje. Mislim da Ukrajinci nisu pogriješili', kazala je Cann.

Obama: Ne trebamo izazivati rat s Rusijom

Na summit će doći ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, a još nije poznato tko će voditi ukrajinsko izaslanstvo. Unatoč napretku u nuklearnim pregovorima, na summit nije pozvan Iran.

'To bi poslalo pogrešnu poruku', rekao je jedan diplomat AFP-u. Uz državnike iz 53 zemlje u Nizozemsku će doći i glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon i predsjednici Europske komisije i Europskog vijeća Jose Manuel Barroso i Herman van Rompuy te glavni tajnik Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Yukiya Amano. Skup će osiguravati 13.000 policajaca, 3000 vojnika i 4000 vojnih policajaca. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook