Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kongres dobio nacrt zakona

Bijela kuća: Treba poslati jasnu poruku Asadovom režimu, zločini su neprihvatljivi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki predsjednik Barack Obama poslao je u Kongres nacrt zakona službeno zatraživši odobrenje za korištenje vojne sile u Siriji kako bi se spriječila mogućnost daljnjih kemijskih napada.

Američki predsjednik Barack Obama razgovarao je s francuskim predsjednikom Françoisom Hollandeom i dvojica čelnika složila su se da svijet mora poslati snažnu poruku sirijskom predsjedniku Bašaru al-Assadu da je uporaba kemijskog oružja bila neprihvatljiva, objavila je Bijela kuća.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Napad sve manje izgledan Amerika 'zagrizla' ruski plan za Siriju Slika nije dostupna Napad sve neizvjesniji VIDEO Pogledajte Kerryjev 'gaf' koji je omogućio nastanak ruskog plana za Siriju

Obama je u telefonskom razgovoru obavijestio Hollandea da će tražiti odobrenje Kongresa za vojnu akciju.

'Dvojica čelnika složila su se da međunarodna zajednica mora poslati odlučnu poruku Asadovom režimu, i ostalima koji razmišljaju o korištenju kemijskog oružja, da su ti zločini neprihvatljivi te da će oni koji krše tu međunarodnu normu biti pozvani na odgovornost', priopćila je Bijela kuća.

>> Obama: Spreman sam za napad na Siriju kad god bude potrebno

Hollande pod pritiskom da parlament glasuje o Siriji

Francois Hollande ponovno je potvrdio Baracku Obami svoju volju da kazni Siriju za, kako se sumnja, napad kemijskim oružjem, ali je i pod sve većim pritiskom da omogući parlamentu da glasuje o intervenciji.

Obama i Hollande telefonski su razgvorali prije Obamine izjave da će prije eventualnog udara na Siriju tražiti odobrenje Kongresa.

'Predsjednik je potvrdio svoju odlučnost da djeluje kako bi kaznio režim', rekao je izvor blizak Hollandeu. 'Prije svega moraju se poštovati rokovi djelovanja svake zemlje. Važno je da Amerikanci dobiju zeleno svjetlo od Kongresa'.

Raste, međutim, pritisak na Hollandea da također zatraži odobrenje od parlamenta koji bi trebao raspravljati o Siriji 4. rujna ali bez glasovanja.

'Kao i predsjednik SAD-a, koji se odlučio savjetovati s Kongresom u ime demokratskih načela, francuski predsjednik mora organizirati, nakon rasprave, i formalno glasovanje u parlamentu', rekao je u svojoj izjavi Jean-Louis Borloo, čelnik francuske oporbene stranke UDI.

Istraživanje javnog mišljenja koje je provela agencija BVA pokazalo je da većina Francuza ne želi da Francuska sudjeluje u vojnoj akciji protiv Sirije.

>> Amaterska snimka napada na Damask: 'Ovim dokazujemo brutalnost Asadova režima'

Kerry razgovarao s čelnikom sirijske porbe

Američki državni tajnik John Kerry razgovarao je s čelnikom sirijske oporbe i istaknuo da su Sjedinjene Države odlučne u stavu da sirijska vlada odgovara za uporabu kemijskog oružja, rekao je jedna dužnosnik SAD-a.

Kerry je razgovarao s predsjednikom Sirijske oporbene koalicije Ahmedom Assi al-Jarbom kako bi potcrtao predanost predsjednika Baracka Obame stavu da 'Assadov režim odgovara za napad kemijskim oružjem protiv njegovog vlastitog napada 21. kolovoza', rekao je visoki dužnosnik State Departmenta.

Kerry je o Siriji također razgovarao s ministrima vanjskih poslova Saudijske Arabije i Japana.

Analiza dokaza o napadu kemijskim oružjem u Siriji može trajati tri tjedna

Potpuna procjena dokaza koje su prikupili UN-ovi inspektori koji istražuju prošlotjedni navodni napad kemijskim oružjem mogla bi potrajati do tri tjedna, rekla je organizacija zadužena za istragu.

Skupina u kojoj je devetero stručnjaka iz Organizacije za zabranu kemijskog oružja i troje iz Svjetske zdravstvene organizacije doputovala je u sjedište OPCW-a u Den Haagu u subotu navečer nakon što je rano ujutro napustila Siriju.

'Dokazi koje je prikupila skupina sada će proći laboratorijsku analizu i tehničku procjenu po utvrđenim i priznatim procedurama i standardima', rekao je OPCW u izjavi. 'Te procedure mogu trajati do tri tjedna'.

UN odbacuje nagađanja da se povukao iz Sirije kako bi omogućio udare

Ujedinjeni narodi su odlučno odbacili nagađanja da se na neki način miču kako bi omogućili zračne udare SAD-a na Siriju zbog navodnog napada kemijskim oružjem sirijskih vlasti i najavili da će se njihov humanitarni rad u građanskim ratom zahvaćenoj Siriji nastaviti.

'Vidio sam svakojaka novinska izvješća koja sugeriraju da odlazak skupina za istraživanje uporabe kemijskog oružja na neki način otvara vrata nekom obliku vojne intervencije', rekao je novinarima glasnogovornik UN-a Martin Nesirky.

'Iskreno, to je groteskno i također je uvreda za više od 1.000 djelatnika UN-a koji su na terenu u Siriji i isporučuju humanitarnu pomoć i koji će nastaviti isporučivati pomoć koja je od životne važnosti', rekao je.

UN-ovi stručnjaci doputovali su u subotu u Nizozemsku s dokazima koje su prikupili tijekom istrage napada otrovnim plinom u Siriji. Nesirky je ponovio da će se inspektori kasnije vratiti u Siriju kako bi istražili nekoliko drugih navodnih napada otrovnim plinovima koji su se dogodili u Siriji.

Nesirky je također odgovorio na ocjenu državnog tajnika SAD-a Johna Kerryja od petka da UN-ovi stručnjaci za kemijska oružja ne mogu dati niti jednu informaciju koju SAD, koji za napad optužuje vlasti predsjednika Bashara al-Assada, već nemaju.

'Misija Ujedinjenih naroda jedina može utvrditi na nepristran i vjerodostojan način činjenice o bilo kakvoj uporabi kemijskog oružja temeljeno izravno na dokazima prikupljenim na terenu', rekao je Nesirky. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene