Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Čekat će odobrenje kongresa

Obama: Spreman sam za napad na Siriju kad god bude potrebno

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik SAD-a Barack Obama u svojoj je izjavio potvrdio kako je američka vojska spremna, a on je odlučio da SAD treba poduzeti vojnu akciju protiv Sirije. Dodao je da je spreman izdati naredbu za napad na Siriju kada god to bude potrebno.

'Ovo je napad na ljudsko dostojanstvo i napad na međunarodne slobode', rekao je tijekom obraćanja javnosti Barack Obama govoreći o sirijskoj vladi.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Napad sve manje izgledan Amerika 'zagrizla' ruski plan za Siriju Slika nije dostupna Napad sve neizvjesniji VIDEO Pogledajte Kerryjev 'gaf' koji je omogućio nastanak ruskog plana za Siriju

'Odlučio sam da će Sjedinjene Države poduzeti vojnu akciju na vojne ciljeve sirijskog režima', rekao je Obama te dodao kako je spreman izdati naredbu, kad god to bude potrebno. 'Za dan, tjedan ili mjesec, svejedno', dodao je Obama, napomenuvši kako će tražiti odobrenje Kongresa, jer je debata o tome svakako potrebna. Obama je u obraćanju javnosti iz Bijele kuće rekao da podržava načelo djelovanja u Siriji te da će Kongres raspravljati i glasovati o tom pitanju. Kongres bi se trebao sastati 9. rujna.

'Kakvu poruku šaljemo ako diktator može plinom ubiti stotine djece i ne platiti za to? Vrijeme je da pokažemo svijetu da se držimo svojih obveza. Nisam izabran da izbjegavam teške odluke. Ne očekujem da će sve zemlje biti suglasne s našom odlukom', dodao je Obama.

Izjava je pripremljena nakon što su u Bijeloj kući razgovarali glavni Obamini savjetnici za nacionalnu sigurnost, među kojima su ministar obrane Chuck Hagel, državni tajnik John Kerry i načelnik združenog stožera Martin Dempsey.

Članove američkog Zastupničkog doma sutra će dužnosnici Bijele kuće povjerljivo izvijestiti o razvoju stanja, rečeno je u priopćenju predsjednika toga doma Johna Boehnera.

Sirija: 'Čekamo s prstom na okidaču'

Sirijska vojska 'mobilizirana je, ima prst na okidaču', izjavio je na državnoj televiziji sirijski premijer Vael al-Halki, dok je dužnosnik službe sigurnosti kazao da je Sirija spremna 'odgovoriti na napad u svakom trenutku'.

U pisanoj izjavi emitiranoj na službenoj postaji, premijer Vael al-Halki je rekao: 'Vojska je spremna suočiti se sa svim izazovima i svim scenarijima'.

Dok su posljednji inspektori UN-a jutros napustili zemlju, sirijske vlasti ustvrdile su da se spremaju uzvratiti na moguće američke zračne udare.

Visoki dužnosnik sirijskih službi sigurnosti kazao je kako očekuje 'napad u svakom trenutku' i ponovio da je njegova zemlja 'također spremna odgovoriti u svakom trenutku'.

'Ta neopravdana agresija Zapada neće proći bez odgovora', dodao je taj dužnosnik. Pristaše udara brane 'krivu stvar koja nema ništa zajedničko s moralom niti međunarodnim pravom', dodao je.

>> Sirija očekuje napad svakog trena, Putin optužbe Zapada nazvao 'čistom glupošću'

Inspektori UN-a doputovali u Nizozemsku

Zrakoplov u kojemu se nalaze UN-ovi inspektori koji su sakupljali dokaze o navodnom kemijskom napadu u Siriji, sletio je u zračnu luku u nizozemskom gradu Rotterdamu, objavio je glasnogovornik zračne luke.

Glasnogovornik Organizacije za zabranu kemijskog oružja rekao je da će inspektori otići u sjedište te organizacije u Den Haagu, te da će uzorci koje su uzeli na terenu u Siriji biti poslani u razne laboratorije na testiranje. Nalazi se očekuju za dva tjedna. (D.Š./Hina) 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene