Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Davidov otac priveden

Tisuće građana na ulicama Banje Luke tražile pravdu za Davida, u srijedu novi prosvjed

Prosvjed u Banjoj Luci zbog uhićenja Davidovog oca i majke (Foto: Avaz.ba) 5
Prosvjed u Banjoj Luci zbog uhićenja Davidovog oca i majke (Foto: Avaz.ba) 5 Avaz.ba
Aktualno Galerija Prosvjed u Banjoj Luci zbog uhićenja Davidovog oca i majke (Foto: Avaz.ba) 5 Prosvjed u Banjoj Luci zbog uhićenja Davidovog oca i majke (Foto: Avaz.ba) 5 Foto: Avaz.ba Prosvjed u Banjoj Luci zbog uhićenja Davidovog oca i majke (Foto: Avaz.ba) 6 Prosvjed u Banjoj Luci zbog uhićenja Davidovog oca i majke (Foto: Avaz.ba) 6 Foto: Avaz.ba Prosvjed u Banjoj Luci zbog uhićenja Davidovog oca i majke (Foto: Foto: O. Matavulj/G. Dakić /Avaz.ba) Prosvjed u Banjoj Luci zbog uhićenja Davidovog oca i majke (Foto: Foto: O. Matavulj/G. Dakić /Avaz.ba) Foto: Foto: O. Matavulj/G. Daki? /Avaz.ba Prosvjed u Banjoj Luci zbog uhićenja Davidovog oca i majke (Foto: Avaz.ba) 1 Prosvjed u Banjoj Luci zbog uhićenja Davidovog oca i majke (Foto: Avaz.ba) 1 Foto: Avaz.ba +3 Prosvjed u Banjoj Luci zbog uhićenja Davidovog oca i majke (Foto: Avaz.ba) 2 Galerija 1/8 >>
U Banjoj Luci je na Trgu Krajine i dalje traje opsadno stanje. Davor Dragičević, otac stradalog mladića Davida Dragičevića, priveden je u utorak ujutro u policijsku postaju u Banjoj Luci. Privedena je pa puštena Davidova majka te nekolicina drugih ljudi, uključujući i lokalne političare.

Najvažnije informacije:

Pročitajte i ovo Ekshumacija posmrtnih ostataka Davida Dragičevića (Foto:Avaz/G.Dakić) - 2 Pokopat će ga u Austriji Uzdasi i plač tijekom ekshumacije posmrtnih ostataka Davida Dragičevića: "Ovdje ni mrtvi nemaju mira" Govor oca Davora Dragičevića na prosvjedu za ubijenog mu sina Davida (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Ne želi otkriti gdje se nalazi Oglasio se Davor Dragičević: "Ne bojim se, na sigurnom sam. Napustio sam BiH da me ne bi likvidirali"

Otac i majka ubijenog Davida Dragičevića uhićeni su u utorak ujutro u Banjoj Luci. Ocu prilikom privođenja, na sreću, nije slomljena ruka, kao što je prvotno to mislio njegov odvjetnik. Policija je izvijestila da Dragičević u pritvoru ostaje do daljnjeg.

Na Trgu Krajine u Banjoj Luci nakon uhićenja zavladao je kaos, okupljeno mnoštvo nagurava se s policijom, a uhićeno je i dvoje oporbenih političara PDP-a.

Komunalni redari uklonili su u utorak uz pomoć policije improvizirani spomenik Davidu Dragičeviću na središnjem trgu u Banjoj Luci, a pri naguravanju nezadovoljnih građana s policijom ozlijeđeno je više ljudi.

Policija je blokirala Trg Krajine, no građani ne odustaju.

Građani se razilaze, novi prosvjed zakazan je za sutra u 18 sati

19:33 Kako javlja Avaz, manja grupa građana ostala je pred Hramom Hrista Spasitelja. Novi prosvjedi su zakazani sutra u 18 sati. 

19:25 Veliki broj građana Sarajeva okupio se ispred Zemaljskog muzeja u svom gradu u znak podrške jutros uhićenom Davoru Dragičeviću, ocu tragično stradalog Davida Dragičevića.

Sarajlije su neformalno okupljanje organizirale putem društvenih mreža kazavši kako stoje uz Banja Luku, piše Klix. "Večeras pokazujemo da je Sarajevo uz Davora i Suzanu, uz borbu za istinu i pravdu, uz borbu za slobodu govora i mišljenja. Sarajevo je uz Banja Luku", poručili su iz Sarajeva.

19:00 Davidova majka Suzana pozvala je prosvjednike da se raziđu te da se prosvjed nastavi u srijedu u 18 sati ispred crkve Hrama Krista Spasitelja, no mnogi to nisu uradili, piše Klix.

"Ne odustajemo, idemo do kraja", poručili su prosvjednici te nastavili pjevati pjesmu "Klinac u getu", svojevrsnu himna pokreta i grupe "Pravda za Davida". Više tisuća prosvjednika traži puštanje Davora Dragičevića iz policije. Ne žele se razići.

Policiji MUP-a RS-a priključila se i specijalna jedinica policije i neizvjesno je što će se događati tijekom noći.

18:50 Prosvjednici su blokirali glavnu Ulicu Petra prvog Karađorđevića prema Hramu. Na lice mjesta došli su pripadnici Specijalne policije, a građani im skandiraju "Ubojice" i "Idite na Kosovo".

18:30 Zastupnik u Narodnoj skupštini RS-a koji je danas dvaput uhićivan, Draško Stanivuković, u poslijepodnevnim je satima zatražio liječničku pomoć, piše Klix.

"Stavili su mu Schanzov ovratnik jer ima istegnuće vrata. U pratnji policije je bio u bolnici te su ga opet odveli u stanicu", kazali su njegovi prijatelji i dodali kako je ozljedu zadobio vjerojatno kod drugog uhićivanja jer je policija primijenila silu.

Prema trenutno dostupnim informacijama, Stanivuković će noć provesti u policijskoj stanici.

18:10 Prosvjednici se kreću prema Hramu Krista Spasitelja. Pridružili su im se Branislav Borenović, predsjednik PDP-a i Vukota Govedarica, predsjednik SDS, javlja Avaz.

Branislav Borenović, predsjednik PDP-a, kazao je da građani u utorak traže da se ispuni istina i pravda. "Ovdje smo svi nečiji roditelji i djeca. Tko je i zašto ubio Davida Dragičevića? Pozivamo policiju da traži ubojicu, a ne da se bavi s nama. Ljudski je zahtjev zaustavljanje progona obitelji Dragičević i zaustavljanje iživljavanja nad ocem i majkom. Uhitite ubojice. Tražimo da svi privedeni budu odmah pušteni", kazao je Borenović.

18:00 Pripadnici Specijalne policije rastjerali su sve koji su bili u parku i na trgu u centru grada. Pozvali su građane da se povuku zbog vlastite sigurnosti.

Prosvjednici su još jednom pozvali policajce da im se pridruže, a kad se to nije dogodilo, iz mase se začulo "Ubojice!". Policija namjerava danas spriječiti svako masovno okupljanje.

Tijekom naguravanja građana i policajaca ranije danas povrijeđeno je nekoliko građana i jedan od policajaca. Policajac je ozlijeđen u glavu i zadržan na bolničkom liječenju.

17:50 Davor Dragičević i dalje se nalazi u policijskoj postaji i čeka da ga prevezu u tužiteljstvu. Pripadnici specijalne policije rastjeruju građane i novinare s Trga Krajine.

Centar Banja Luke okupiran je i pod jakim policijskim snagama. Policajci u centru grada kontroliraju kretanje građana. Dio ih je u civilu.

17:00 Policija je blokirala Trg Krajine. U neposrednoj blizini, u parku Petar Kočić, nalazi se dvjestotinjak prosvjednika. 

16:45 Građani Banja Luke pozvali su na prosvjed i veliko okupljanje u 18 sati. Poziv su im uputili i oporbeni političari. Suzana Radanović, majka Davida Dragičevića je među prosvjednicima. Nakon što je puštena na slobodu, nije joj dozvoljen povratak u obiteljsku kuću Davora Dragičevića jer je policija tamo radila pretres.

16:00 Trenutno na Trg Krajine dolazi još pripadnika specijalne policije. Građani prelaze na Trg Petar Kočić koji se nalazi prekoputa. Građani su krenuli u šetnju, praveći krug oko Muzeja suvremene umjetnosti RS. Među njima je i Davidova majka Suzana.

15:30 Nakon što je jutros prvi put uhićen, zastupnik PDP-a u Narodnoj skupštini RS-a Draško Stanivuković je pušten i vratio se na Trg Krajine. Tada je drugi put uhićen. Prije drugog uhićenja, Stanivuković je uputio poruku Vladi i MUP-s RS. Okupljene na trgu Stanivuković je ohrabrio kazavši im da će napraviti novo "Srce za Davida". Također je otkrio da policija njega, ali i sve ostale koji se bore za pravdu konstantno tuče. "Udaraju me pendrecima tako da kamere ne vide", kazao je Stanivuković.

Kako javlja reporter Avaza iz Banja Luke, pripadnici Jedinice za podršku Policijske uprave Banja Luka tukli su okupljene koji su čučnuli dok su slušali Stanivukovića. Zastupnik u Narodnoj skupštini RS također je pozvao građane na dostojanstvo te da se večeras u 18 sati, u što većem broju, ponovo okupe na trgu.

Iza 15 sati pripadnici MUP-a RS ponovno su počeli gurati pripadnike grupe "Pravda za Davida" i pozvali ih da napuste trg zbog "svoje sigurnosti". Na trgu odjekuju topovski udari i petarde. Građani pozivaju policajce da skinu svoje makse i da im se pridruže i da ne idu na svoj narod.

Više informacija o svemu što se danas događalo u Banjoj Luci pročitajte ovdje.

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene