Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon ocijenio je "krajnje nepravednim" i "nedopustivim" da "čitav proces političkog pregovaranja bude talac" sudbine sirijskog predsjednika Bašara al Asada, u razgovoru za četiri španjolska dnevna lista koja su izašla u subotu.


"O budućnosti predsjednika Asada mora odlučiti sirijski narod", istaknuo je Ban Ki-moon, u tom razgovoru za dnevnike El Pais, El Mundo, ABC i La Vanguardiu, nakon diplomatskog sastanka u petak u Beču na kojemu nije postignut nikakav dogovor.

Vezani članci Slika nije dostupna KAMEN SPOTICANJA Putin ne da Asada, Obama ne želi čuti za njega; obojica žele zajednički bombardirati IS Slika nije dostupna Evo što su Putin i Obama poručili pred ostalim svjetskim moćnicima u UN-u

"Potpuno je nepravedno i nerazumno da čitav proces političkog pregovaranja bude talac jedne osobe. To je nedopustivo", jasno je kazao Ban govoreći o Bašaru al Asadu.

Osvrnuvši se na predloženo rješenje o osnutku prijelazne vlade, Ban je ovako sažeo razlike između stajališta: "Sirijska vlada ističe da predsjednik Asad mora biti u toj vladi, a mnoge zemlje, napose zapadne, kažu da za njega nema mjesta u njoj".

Rusija će podržati sudjelovanje oporbe u rješavanju sukoba u Siriji

Pregovori o sirijskoj krizi u petak zapeli su zbog brojnih pitanja, a napose zbog sudbine predsjednika Bašara al Asada, pri čemu se Rusija i njezini saveznici protive njegovu odlasku.

Kerry na turneji po srednjoj Aziji zabrinut zbog jačanja IS-a

Američki državni tajnik John Kerry počinje u subotu putovanje po srednjoj Aziji koju Moskva smatra svojom utjecajnom sferom, kako bi umirio pet bivših sovjetskih republika zabrinutih zbog posljedica američkog povlačenja iz Afganistana i jačanja džihadista Islamske države.

Tek što je u Beču završio važne pregovore o Siriji, šef američke diplomacije u subotu u Biškeku, u Kirgistanu, počinje veliku srednjoazijsku turneju tijekom koje će do utorka boraviti u Uzbekistanu, Kazahstanu, Tadžikistanu i Turkmenistanu.

Ta regija u kojoj gospodarski i diplomatski utjecaj žele ojačati Rusi, Kinezi i Amerikanci, zabrinuta je zbog planiranog - premda produljenog - povlačenja američkih snaga iz Afganistana.

Na gospodarskom polju, te bivše sovjetske republike trpe zbog recesije u Rusiji koju su potaknule zapadne sankcije i smanjenja cijene nafte i općenito su ovisne o susjednoj Rusiji kroz trgovinu i velik broj njihovih građana koji rade u toj zemlji.

Visoka američka dužnosnica izrazila je uoči Kerryjeva puta zabrinutost zbog "novačenja IS-a" u tim zemljama, premda "ne zapažamo stvarne znakove djelatnosti IS-a u srednjoj Aziji", dodala je.

Između 2000 i 4000 ljudi iz zemalja srednje Azije priključilo se IS-u, navodi institut Međunarodna krizna skupina. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook