Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Kanarinac u rudniku ugljena'

Ban-Ki-moon s Arktika poziva na borbu protiv zatopljenja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon u srijedu je ponovio hitan poziv na borbu protiv zatopljenja nakon obilaska Arktika gdje se osobno uvjerio u posljedice klimatskih promjena.

'Arktik je poput kanarinca u rudniku ugljena', rekao je i pozvao na opću uzbunu zbog opasnosti za klimu našeg planeta. 'Ako međunarodni čelnici ne djeluju vrlo brzo, gorko ćemo žaliti zbog budućnosti čovječanstva i svijeta', istaknuo je Ban Ki-moon. Po podatcima stručnjaka, Arktik se zagrijao dvostruko brže od prosječna zatopljenja u zadnjih 100 godina, zbog čega se stanjio led.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ispod arktičkih ledenjaka otkucava metanska bomba Slika nije dostupna Na Arktiku zbog globalnog zatopljenja nastala nova vrsta medvjeda

Danas je Ban Ki-moon posjetio Ny-Aalesund, međunarodnu znanstvenu zajednicu na otoku Svalbardu gdje je uskladišteno 4,5 milijuna uzoraka sjemena radi očuvanja bioraznolikosti u slučaju klimatske promjene, rata ili prirodne katastrofe.

Norveški ministar okliša Erik Solheim, koji je pratio glavnog tajnika, dijeli njegovo mišljenje o klimatskim promjenama. Ban bi popodne trebao otputovati s Arktika. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene