Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Regija brzo napreduje

Ban Ki-moon pozvao BiH da ne zaostaje za susjedima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Glavni tajnik Ujedinjenih naroda an Ki-Moon pozvao je u srijedu vlasti u Bosni i Hercegovini, gdje je doputovao u dvodnevnu posjetu, da ne zaostaju za susjedima u procesu euroatlantskih integracija dodajući da će im Ujedinjeni narodi biti partneri na tome putu.

'Ovaj trenutak je od ključne važnosti jer regija ide k Europskoj uniji. U regiji koja brzo napreduje nitko sebi ne smije priuštiti da zaostaje na putu k euroatlanskim integracijama, a za to je potrebno jedinstvo', rekao je glavni tajnik UN-a nakon što se u Sarajevu susreo sa članovima državnog Predsjedništva BiH. Dodao je da je BiH napravila značajan napredak nakon teških ratnih razaranja.

'Demokratske promjene su teške i izazovne, ali BiH otvara novo važno poglavlje i zato je potrebno zadržati usmjerenja k zajedničkoj budućnosti, jer zajednički prioreti su euro-atlantske integracije i ekonomski razvoj', rekao je Ban Ki-Moon.

>> 'Što to bitno za današnju Hrvatsku Ban Ki-moonu prigoda nije dopustila reći?'

Pritom je istaknuo da će BiH u tome smislu imati potporu Ujedinjenih naroda kao partnera. Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović istaknuo je nakon susreta da je zahvaljujući potpori UN-a BiH uspjela smanjiti ratna razaranja i ostvariti razvoj, no upozorio je i na pogreške koje su rezultirale genocidom srpskih postrojbi nad Bošnjacima u zaštićenoj UN-ovoj zoni u Srebrenici u ljeto 1995. godine.
'Dogodile su se i greške koje su kulminirale genocidom u Srebrenici, zaštićenoj zoni UN-a. Te greške su priznate i u izvještaju UN-a iz 1999. Te greške govore o nepravednom embargu na uvoz oružja i izjednačavanju svih strana u ratu, ali i o lošoj procjeni pokolja koji se odvijao pred očima međunarodne zajednice', rekao je bošnjački član državnog vrha BiH.

>> Ban Ki-moon sa suprugom kušao istarske specijalitete

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-Moon u srijedu je stigao u prvi posjet BiH, a tijekom dana predviđeni su odvojeni susreti s vodstvom Parlamentarne skupštine BiH, predsjedateljem Vijeća ministara BiH Vjekoslavom Bevandom i ministrom vanjskih poslova BiH Zlatkom Lagumdžijom, visokim predstavnikom Valentinom Inzkom te izvanredno dogovoreni susret i s predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom.

Tijekom sutrašnjeg dana u pratnji predsjedatelja Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, glavni tajnik UN-a Ban Ki-Moon posjetit će Srebrenicu gdje će odati počast više od 8.000 bošnjačkih žrtava. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Pročitajte i ovo Tarik Imamović Obitelj odahnula Kraj potrage: Pronađen je 26-godišnjak iz Zenice koji je nestao u Zagrebu Bosna i Hercegovina - 3 samit u Bruxellesu BiH na vratima pristupnih pregovora za ulazak u EU: "Bilo bi lijepo, ali bogami, traje predugo"

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene