Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Susjedi najgori primjer

Balkanske zemlje imaju najveću stopu onečišćenja zraka i smrti povezane s njom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Novi podaci Svjetske zdravstvene organizacije pokazuju da istočnoeuropske i balkanske zemlje imaju najveću stopu onečišćenja zraka i smrti povezanih s onečišćenjem zraka širom Europe.

Prema novoj statistici Svjetske zdravstvene organizacije, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Albanija i Ukrajina imaju najvišu europsku stopu smrtnosti koja se pripisuje zagađenju.

Pročitajte i ovo Ivan Čačić, meteorolog Dnevnika Nove TV Mala škola prognoze Jeste li znali pod čijim su učinkom ključne prijelomne točke klimatskih promjena? Zrak u Slavonskom Brodu - 4 Borba traje godinama Hrvatski grad na neslavnom vrhu Europske unije: Stanovnici zbog velikog problema godinama traže pomoć politike

Mnoge od tih istih zemalja, uključujući Makedoniju, Poljsku i Mađarsku, imaju najveću prosječnu godišnju razinu onečišćenja zraka iz grada, prenosi Euronews.

Na oba spektra, Bosna i Hercegovina je navedena kao najgori primjer.

Bosna i Hercegovina je u 2012. godini zemlja pretrpjela gotovo 231 smrtnih slučajeva na 100.000 ljudi. Taj broj predstavlja drugu najvišu stopu smrtnosti među zemljama navedenim zemljama u izvješću WHO-a. Samo je Sjeverna Koreja imala lošiji rezultat.

Kao najbolji europski primjeri za najmanje prosječno onečišćenje zraka i smrti povezane s onečišćenjem zraka obuhvaćaju sve skandinavske zemlje, Finsku, Španjolsku, Portugal i Irsku.

Francuska je visoko rangirana među europskim zemljama s najnižom prosječnom stopom onečišćenja zraka. U stopu je prati Švedska, koja je 2012. godine zabilježila manje od jedne smrti na 100.000 ljudi zbog onečišćenja zraka.

U izvješću Europske agencije za okoliš iz 2016. godine utvrđeno je da, unatoč poboljšanju kakvoće zraka, veliki dio europske populacije ostaje izložen zagađenim zrakom. Izvješće je analiziralo kakvoću zraka od 2000. do 2014. godine, a obuhvatilo je 42 europske zemlje i podatke prikupljene od 400 nadzornih stanica.
Izvješće je otkrilo da je u 2014. gotovo 85 posto Europljana izloženo opasnim razinama onečišćenog zraka.

Borba protiv razine onečišćenja zraka na kontinentu već desetljećima je u središtu pozornosti europskih zakonodavaca, ali je preuzela novo značenje od potpisivanja sporazuma o klimi u Parizu.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene