Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predstavnici 195 zemalja usvojili su u subotu u Parizu svjetski sporazum bez presedana o klimi za borbu protiv zagrijavanja planeta koje izazazva poremećaje i sve više prijeti ljudima i prirodi, javile su agencije.


"Gledajući dvoranu vidim pozitivnu reakciju, ne čujem primjedbe, sporazum iz Pariza za klimu je usvojen", rekao je predsjednik COP21 Laurent Fabius, čime je potaknuo nazočne u dvorani na višeminutno odobravanje pljeskom, kaže France Presse.

Vezani članci Tomislav Čorić Ćorić o mogućoj nadogradnji na elektrani Krško: "Na to Hrvatska neće gledati benevolentno" Slika nije dostupna VIŠEMINUTNE OVACIJE PROLOMILE SE DVORANOM Usvojen povijesni sporazum

Prihvaćajući dokument od 31 stranice zemlje su se obvezale da će ograničiti prosječno globalno povećanje temperature na manje od 2 stupnja Celzija, navodi dpa.

Reuters kaže da su zemlje na konferenciji u Parizu prihvatile međunarodni sporazum usmjeren na preobrazbu gospodarstva utemaljenog na fosilnim gorivima i usporavanje globalog zagrijavanja.

Pozdravljen kao prvi globalni klimatski sporazum koji obvezuje kako bogate tako i siromašne zemlje na zauzdavanje rasta emisija stakleničkih plinova koji se krive za zagrijavanje planeta on postavlja ključni dugoročni cilj uklanjanja emisija stakleničkih plinova koje proizvodi čovjek u ovome stoljeću.(Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook