Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ivica i Marica

Bajka koja NIJE prikladna za djecu ispod osam godina!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kao mnoge bajke braće Grimm i priča ‘Ivica i Marica’ ima taman ton. No, britanska ekranizacija ove bajke podigla je na noge mnoge kritičare, budući da prikazuje obješenu djecu, razuzdane roditelje, a kao šlag na torti tu su i scene kanibalizma.

Kritičari su još glasniji i stoga što će bajka s morbidnim prizorima biti emitirana na Božić u 15 sati, a ni sami producenti ne preporučuju je djeci mlađoj od osam godina. ‘Ne zabranjujemo maloj djeci da je gledaju, ali smatramo da je ipak preporučljiva za starije od osam godina' rekao je glasnogovornik BBC-a na kojem će bajka biti prikazana, prenosi Daily Mail.

Pročitajte i ovo Ilustracija skandal trese BBC Javila se još jedna mlada osoba s optužbama protiv poznatog TV voditelja: Slao je prijeteće poruke pune uvreda BBC Potrošio 35.000 funti Obrat u skandalu koji trese BBC: Javila se osoba kojoj je poznati voditelj navodno plaćao za eksplicitne fotografije

'Današnja djeca odrastaju na serijama za odrasle i stoga su vidjeli mnogo gore. Mislim da neće mnogo djece imati noćnu moru’, komentirao je glasnogovornik Royal Opera Housea koja je producirala najnoviju verziju ‘Ivice i Marice’.

U originalnoj verziji Grimmove bajke sestra i brat, rođeni su u siromašnoj kućici, a na nagovor maćehe, otac ih ostavlja u šumi. Pronalazi ih i zarobljava vještica koja namjerava pojesti Ivicu. Zaključa ga u kavez te natjera Maricu da joj postane sluškinja, ali djeca je naposljetku nadmudre i zarobe u njezinoj pećnici te se vrate ocu.

Nova verzija klasika braće Grimm u kući vještice prikazuje obješena dječja tijela u ‘ostavi-klaonici’ stoga su se kritičari zapitali zašto je BBC izabrao prikazati ovakvu snimku u vrijeme kada su uz televizor obitelji.

Medijski stručnjaci pozvali su BBC da s rasporeda skine kontorverznu verziju zbog straha da bi mogla traumatizirati djecu. Smatraju kako dvosatna bajka koja prikazuje roditelje nezasitne zabave, vješticu koja maše nožem i vješa djecu u ostavi prije nego ih skuha te finalna scena kanibalizma u kojoj se djeca hrane njezinim mesom, nisu primjerena za djecu.

Producent je ovu verziju ‘Ivice i Marice’ unatoč tome opisao kao ‘savršenu obiteljsku bajku za svakoga u vrijeme blagdana’.

‘Djeca bi mogla biti uistinu uplašena ili čak traumatizirana kada ovo vide. Roditelji bi trebali pisati BBC-u i zamoliti ih da se ova predstava ne prikazuje’, rekla je Michele Elliott iz udruge ‘Kidscape’.

‘Postoje neki zastrašujući elementi u priči koji se reflektiraju i u produkciji ove verzije, ali njima se daje komičan prizvuk’, rekla je Katie Derhams s BBC-a.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene