Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pripreme za masovni prosvjed

Bahrein: Ubijeno najmanje šestero, ranjene stotine prosvjednika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bahreinski pokret mladih pozvao je na masovni prosvjed u srijedu popodne u ulicu Budaju u glavnom gradu Manami, gdje od 14. veljače većinski šijiti traže ostavku sunitske vlade, no sigurnosne snage primijenile su silu te je najmanje šest osoba danas ubijeno i stotine ranjene, a javne su ustanove zatvorene.

Vlada je već poslala tenkove i oklopna vozila na mjesto održavanja prosvjeda. Treći bahreinski policajac umro je u srijedu od posljedica ranjavanja u sukobu s prosvjedima, objavio je bolnički izvor i dodao da su primili još četvoricu policajaca ranjenih hladnim oružjem koji su izvan životne opasnosti, prenosi agencija Reuters.

Bahreinske interventne snage silom su uklanjale prosvjednike koji već mjesec dana manifestiraju na glavnom manamskom Bisernom trgu tražeći reforme i odlazak sunitske dinastije. U akciji u srijedu policajci su se koristili tenkovima, oklopnim vozilima i zauzeli su trg pošto su prosvjednike rastjerali suzavcem.

Pročitajte i ovo Papa Franjo u Bahreinu "Svijet pred propasti" Papa u posjetu Bahreinu pozvao na mir: Suptilno je poslao poruku i ruskom patrijarhu Neredi u Kazahstanu - 1 Predsjednik poziva pomoć Kaos u Kazahstanu: Ubijeni deseci prosvjednika, stotine su ozlijeđene. U zemlju stigli ruski vojnici

>> Bahrein: Više od 200 ranjenih u sukobima prosvjednika s bandama

Policajci su na prosvjednike i otvorili vatru, javlja agencija AFP.  U srijedu u cijelom malenom kraljevstvu zatvorene su škole i sveučilišta te burza, pošto je kralj u utorak proglasio izvanredno stanje, dan nakon ulaska u zemlju vojnika iz drugih država Perzijskog zaljeva.

Oko 1000 saudijskih vojnika stiglo je u ponedjeljak u Bahrein kako bi čuvali javne ustanove u toj zemlji u kojoj je stacionirana američka 5. flota. Šijitski dostojanstvenici pozvali su noću na srijedu međunarodnu zajednicu i muslimanski svijet da intervenira kako bi se izbjegao 'pokolj'. (HIna)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene