Australski senator Queenslanda Fraser Anning razgovarao je s novinarima kada ga je tinejdžer pogodio jajem u Moorabbinu u jugoistočnom dijelu Melbournea. Senator je mladića zatim dva puta udario.


Snimka incidenta pokazuje mladića koji najprije snima senatora Anninga, a potom mu na glavi razbije - jaje. Anning mu nije dostao dužan, pa je 17-godišnjaka udario prije nego što su ih razdvojili. Mladića je kasnije odvela policija, piše ABC.

Vezani članci Požar u Australiji, ilustracija Požar prisilio stanovnike u lockdownu na evakuaciju: ''Država se bori s krajnje zabrinjavajućom i ozbiljnom situacijom'' Koronakriza u Australiji - 4 Oni to shvaćaju ozbiljno: Otkrili zaraženog zaštitara pa zatvorili cijeli grad i dvije regije na pet dana

Na internetu je već pokrenuta akcija za prikupljanje donacija kako bi se pokrili pravnih troškova za mladića i kako bi se kupilo još jaja.

Incident se dogodio nakon senatorove kontroverzne izjave u kojoj za stravičan napad na dvije džamije na Novom Zelandu, u kojem je poginulo više desetaka ljudi, krivi imigrante. ''Osporava li netko i dalje povezanost između useljavanja muslimana i nasilja?'', napisao je na Twitteru senator.

"Potpuno se protivim bilo kojem obliku nasilja unutar zajednice i potpuno osuđujem djelovanje napadača", napisao je i dodao: "Međutim, iako se takva vrsta nasilnog vigilantizma nikada ne može opravdati, ono što, kako u Australiji, tako i na Novom Zelandu, naglašava sve veći strah u našoj zajednici je sve veća prisutnost muslimana''.

Na račun te izjave odmah su počele stizati kritike, uključujući i one australskog premijera Scotta Morrisona. Premijer je u subotu objavio da će Vlada, kada se Parlament vrati sljedećeg mjeseca, podnijeti prijedlog da se kazni senatora Anninga. ''Inače ne bih pridavao ovome pažnju, ali želim apsolutno i potpuno osuditi izjave senatora Anninga ... o ovom užasnom terorističkom napadu, s pitanjima imigracije, a posebno napad na islamsku vjeru'', rekao je Morrison.

Oporbeni vođa Bill Shorten izjavio je da su komentari senatora Anninga odvratni. ''Senator, izgleda, ne svira u istom ritmu kao i mi ostali. Ne mogu zamisliti svijet u kojem političar ili bilo koji drugi Australac vidi krivce u žrtvama. To je odvratno i za to nema mjesta u australskom parlamentu i nadamo se da će se birači riješiti ovog čovjeka na najučinkovitiji način'', kazao je Shorten.

U subotu je senator Anning održao sastanak u industrijskom dijelu predgrađa Moorabbina, a na sastanku je bilo oko 60 ljudi, jednako koliko je bilo i prosvjednika protiv senatora. U Senatu sjedi kao neovisan, nakon što je prvotno u Parlament ušao kao član stranke Jedna nacija. Kasnije je prešao u Katterovu australsku stranku iz koje su ga izbacili zbog zabrinutosti da su njegova stajališta o imigraciji i rasi previše ekstremna.