Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dolazak na predizborni skup

Angela Merkel i Andrej Plenković nakon sastanka u Vladi: "Postoje struje koje žele uništiti Europsku uniju''

Andrej Plenković i Manfred Weber (Foto: Dnevnik.hr)
Andrej Plenković i Manfred Weber (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Andrej Plenković i Manfred Weber (Foto: Dnevnik.hr) Andrej Plenković i Manfred Weber (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Manfred Weber stigao na Markov trg (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/2 >>
Njemačka kancelarka i donedavna predsjednica njemačkih demokršćana Angela Merkel u subotu boravi u Zagrebu. Sastat će se s premijerom Andrejem Plenkovićem i sudjelovat će na velikom predizbornom skupu HDZ-a i Europske pučke stranke (EPP) uoči europskih izbora.

18.00 Pred Cibonu, gdje će se održati veliki predizborni skup HDZ-a i EPP-a, okupilo se nekoliko prosvjednika, javlja N1

Pročitajte i ovo Angela Merkel i Vladimir Putin MUTTI OTVORILA DUŠU Angela Merkel priznala pogreške u politici prema Rusiji: "Nisam se baš pretjerano zalagala" Olaf Scholz STRES BEZ PRESEDANA Naslijedio je Mutti i preživio galopirajuću ekonomsku krizu, rat i nezadovoljne partnere: "Još se pokušava snaći, ali nema njezino iskustvo"

Frano Čirko iz stranke Mladi generacija obnove objasnio je da su nezadovoljni dolaskom Angele Merkel u Hrvatsku jer je smatraju glavnom odgovornom za izazivanje migrantske krize zbog koje se, prema njegovim riječima, Hrvatska i BiH suočavaju s najvećom sigurnosnom krizom od Domovinskog rata.

16.40 Njemačka kancelarka Angela Merkel na konferenciji za medije je rekla kako je izvjesno da će se Hrvatska tijekom mandata nove Europske komisije pridružiti šengenskom prostoru i eurozoni.

"Pristupanje Hrvatske eurozoni i šengenskom prostoru u nadolazećem mandatu Europske komisije je izvjesno. Ima još toga što treba učiniti, ali je Hrvatska na dobrom putu, a Njemačka tu želi biti partner", kazala je njemačka kancelarka u Zagrebu na konferenciji za medije s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem.

Plenković je naglasio kako je Zagrebu važno da "šengenski prostor bude ono što je nekad bio", zbog čega je potreban širi dogovor unutar EU-a kako bi se ponovno vratio slobodan protok ljudi.

Njemačka kancelarka istaknula je da Berlin "načelno podržava" europsku perspektivu zemalja zapadnog Balkana, ali da "pritom treba uzeti u obzir da kriteriji moraju biti ispunjeni".

16.27 Premijer Plenković i Angela Merkel održali su konferenciju za novinare.

Plenković je istaknuo da je kancelarki objasnio dva važna koraka, a to je osiguravanje članstva u Schengenu. "Vrlo smo temeljito objasnili kancelarki naše ambicije ulaska u eurozonu. To je projekt koji će pratiti mandat sljedeće Europske komisije. Mi ćemo kasnije za vrijeme radnog ručka detaljnije razgovarati o situaciji u susjedstvu i o strateškom programu EU do 2024. Nadamo se da će se višegodišnji financijski okvir zaokružiti na pravi način i pratiti prioritete EU kroz sljedeće desetljeće.

Želimo ubrzati dizanje ekonomskog rasta i standarda života naših sugrađana, rješavanje problema s negativnim demografskim prirastom u čemu nam može pomoći članstvo u EU", rekao je.

Merkel je istaknula dobru gospodarsku suradnju Njemačke i Hrvatske i dodala da se već sada razgovara o zajedničkim strateškim odrednicama hrvatskog predsjedanja EU-om.

Njemački novinar upitao je premijera Plenkovića o izvješćima da Hrvatska oštro postupa na prema izbjeglicama na granicama. "Hrvatska u tom procesu ima 6500 svojih policajaca koji kontroliraju granicu, a u procesu kontrole granice poštujemo naše nacionalno zakonodavstvo, međunarodne konvencije i europsku pravnu stečevinu. Želimo da kontrolu ulazaka na naš teritorij rade one tijela koja su za to nadležna, a ne da nama iza leđa i to na najgori način, zarađujući na ljudskoj nesreći migranata i izbjeglica to rade krijumčari i na taj način destabiliziraju procese unutar država članice EU-a", kazao je premijer.

Njemačka kancelarka nije htjela komentirati političku krizu u Austriji prije kancelara Sebastiana Kurza, no istaknula je da u Europskoj uniji postoje struje koje žele urušiti taj savez. "Naravno, ne mogu sada govoriti prije kancelara Kurza o toj temi", istaknula je Merkel na konferenciji za medije uz hrvatskog premijera Andreja Plenkovića. "Ali EU je jedna zajednica zemalja koje su se dogovorile da će surađivati na zajedničkom temelju. Postoje struje koje dolaze iz različitih smjerova i koje preziru naše vrijednosti i koje žele urušiti našu zajednicu – da se ne štite manjine, da se u pitanje dovode ljudska prava i slično", rekla je kancelarka.

16.14 ''Dolazak Angele Merkel znači jako puno za Hrvatsku. Nako samo šest godina članstva, Hrvatska će predsjedati EU. Tako da je njezin dolazak velika čast i podrška i njezin dolazak možemo gledati u tom smislu i kao podršku za EU izbore. Mi smo jedna obitelj. Pripadamo najvećoj stranci, EPP-u, i to je jedini razloga posjeta'', odgovorila je Dubravka Šuica na pitanje novinara N1. Dodala je da je ovo ujedno i stranački i državni posjet.

15.59 "Želimo pokazati timski duh, zajedništvo, želimo pokazati što EPP želi postići u sljedećih pet godina i što nudimo građanima Hrvatske. Hrvatska je dobro mjesto za to jer je hrvatska vlada proeuropska, želi ući u Schengen, povući sredstva iz EU fondova i zato je Hrvatska dobra za današnji posjet", kazao je Manfred Weber za N1.

15.26 Njemačka kancelarka Angela Merkel stigla je pred Banske dvore gdje će tijekom podneva s premijerom Plenkovićem razgovarati, između ostalog, o odnosima Hrvatske i Njemačke.

Nakon što je pozdravila ministre i ministrice, Merkel je s Plenkovićem ušla u zgradu Vlade. 

15.10 "Dobra politika počinje sa slušanjem. Slušanjem briga i nada naroda, a to mi kao EPP radimo. Želimo biti stranka naroda i želim stvoriti Europsku komisiju naroda", poručio je Weber na Gradecu, ispred postera velikog 441 metara kvadratnih kojim se promovira njegova kampanja, najvećeg političkog postera te grupacije u Europi.

Dodao je kako nije mogao zamisliti bolje mjesto za početak svoje završne kampanje nego Zagreb, a za Plenkovića je rekao da je jedan od "najjačih igrača" u Europskom vijeću te da je Hrvatska kao jedna od najmlađih država EU-a pod njegovim vodstvom među zemljama koje najviše pridonose europskom razvoju.

Premijer Plenković kazao je kako "mu je jako drago što će Manfred danas vidjeti kakvu potporu uživa u Hrvatskoj", kao i EPP i HDZ.

15.00 Na predizborni skup EPP-a i HDZ-a, koji se održava u subotu navečer u Ciboni, stigao je i i Manfred Weber, vodeći kandidat pučana za predsjednika Europske komisije. Merkel će s Plenkovićem razgovarati u subotu popodne u Banskim dvorima o odnosima između dviju zemalja i europskim pitanjima.

Weber se nakon dolaska u Zagreb susreo s Andrejem Plenkovićem i istaknutim HDZ-ovim kandidatom na EU izborima Karlom Resslerom. Komentirao je između ostalog i ostavku austrijskog kancelara Christiana Strachea zbog korupcijske afere te kazao da ekstremisti nisu rješenje za Europsku uniju.

Premijer Andrej Plenković goste je dočekao, pozdravio i istaknuo važnost izbora za Europski parlament kao i sredstva koja se nude u EU fondovima. "Uputit ćemo poruke zajedništva, razvoja, socijalne kohezije, solidarnosti, uključenosti europskih vrijednosti", kazao je.

14.30 "Današnja Europa je Europa kršćanskih demokrata, Europa slobode i mira. Populisti nisu rješenje problema koji postoje, to je sve očiglednije", kazao je Manfred Weber dodajući da su pravi patrioti oni koji se ponose zemljom i narodom ali su spremni i stvarati snažniju Europu.

Hrvatska sljedeće godine preuzima predsjedanje EU-om

Hrvatska će predsjedati Europskom unijom u prvom polugodištu 2020. i potom predsjedanje predati Njemačkoj koja je na redu u drugih šest mjeseci iduće godine.

Kancelarka snažno podupire europsku perspektivu zemalja zapadnog Balkana, a u procesu rješavanja problema vezanih uz euroatlantske integracije zemalja regije jugoistočne Europe, Hrvatska je važan sugovornik.

Teme će biti i ulazak Hrvatske u šengenski prostor, planovi za ulazak u eurozonu, stanje na jugoistoku Europe i, neizbježno, migracije. Ovo je prvi bilateralni posjet njemačke kancelarke Hrvatskoj od 2011. i prvi predizborni skup izvan Njemačke kojemu će nazočiti.

Potvrda jačanja bilateralnih odnosa dvije zemlje

Dolazak kancelarke Merkel u Zagreb, nakon dva posjeta premijera Plenkovića Berlinu, potvrda je i nastavak jačanja bilateralnih odnosa Hrvatske i Njemačke, ocijenila je hrvatska vlada.

Posjet potvrđuje dobre odnose Merkel i Plenkovića, suradnju unutar Europske pučke stranke te pozicioniranje Hrvatske u okviru Europskog vijeća, kazao je ranije glasnogovornik hrvatske Vlade.

Merkel je u prosincu prošle godine odstupila s dužnosti predsjednice CDU-a, koju je preuzela Annegret Kramp-Karrenbauer, ali je najavila kako namjerava ostati na poziciji kancelarke do kraja mandata 2021.

Iako se spominje kao moguća nasljednica Donalda Tuska na mjestu predsjednika Europskog vijeća, Merkel je kazala da 2021. neće preuzeti političke dužnosti "ni u Njemačkoj niti u Europskoj uniji".

Manfred Weber član je bavarskog CSU (Kršćansko-socijalna unija) i aktualnom je mandatu bio predsjednik kluba zastupnika EPP-a u Europskom parlamentu. Na izborima za vodećeg kandidata EPP-a za predsjednika Europske komisije u studenome je uvjerljivo pobijedio Finca Alexandera Stubba. Na tim je izborima dobio i podršku HDZ-a. (M.T./V.P./Hina)

Aktualno Zašto Merkel dolazi u Zagreb? ''Izvještaj Financial Timesa pokazuje koliko Plenković dobro kotira unutar EPP-a'' Ivana Petrović gostuje u Dnevniku Nove TV (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Ivana Petrović gostuje u Dnevniku Nove TV (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Ivana Petrović gostuje u Dnevniku Nove TV (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Hrvatska Zašto Merkel dolazi u Zagreb? ''Izvještaj Financial Timesa pokazuje koliko Plenković dobro kotira unutar EPP-a'' 1/2 >>


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene