Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Širenje panike

Austrijski tabloid: "Više od 20.000 migranata na granici Hrvatske čeka 'proboj', gotovo svi su naoružani"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Austrijski tabloid Kronen Zeitung objavio je članak u kojemu piše o 20 tisuća naoružanih migranata koji čekaju priliku za proboj prema zemljama srednje Europske unije.

Na granici s Hrvatskom, samo 224 kilometra od Austrije, nalazi se više od 20 tisuća migranata koji čekaju "proboj" prema centralnoj Europi, piše Kronen Zeitung.

Podgrijavajući antiimigrantsku histeriju koja je uzela maha u zapadnoeuropskoj javnosti, u članku se pozivaju na neimenovani izvor iz odjela migracija u Ministarstvu unutarnjih poslova Austrije: "Vrlo bi se brzo na graničnom prijelazu kod Velike Kladuše mogli suočiti s pokušajem proboja najmanje 20.000 migranata prema centralnom dijelu Europe. Svi oni su naoružani, gotovo svi imaju nož."

Pročitajte i ovo Granični prijelaz Uzimao po 200 € Uhićen granični policajac: Pomagao pri ulasku u šengenski prostor, dosjetio se nove metode Granični prijelaz Eagle Pass - 2 kriza u Americi Slijedi li kaos na granici? Konvoj kamiona sve bliže, organizatori najavljuju dolazak tisuće vozila

U članku se navodi da hrvatska policija pokušava zaustaviti migrante. "Postoje tendencije koje su zabrinjavajuće. Više ne dolaze obitelji i među migrantima gotovo da nema žena. Čak 95 posto migranata koji se žele probiti preko Velike Kladuše jesu mladići naoružani noževima. Granični policajac već je izboden", citira tabloid neimenovani izvor iz Beča i dodaje kako među migrantima u BiH nema Sirijaca, već su većinom Pakistanci, Iranci, Alžirci i Marokanci.

"Njihov cilj nije Austrija, koja ima lošu reputaciju. Migranti žele u Njemačku ili skandinavske zemlje", navodi se u članku i dodaje da su svi migranti dobro opremljeni, a mnogi od njih imaju prepaid kartice UNHCR-a i UNICEF-a.

"Europa ne želi nametati bilo kakvu pomoć Hrvatima. Treba spriječiti proboj u Velikoj Kladuši kako bi se zaustavili deseci tisuća migranata koji tek dolaze", prenosi tabloid izvor iz Ministarstva unutarnjih poslova Austrije i navodi kako će od ovog mjeseca na granicu BiH i Hrvatske stići snage europske granične policije FRONTEX.

U ponedjeljak svečano otvorena međunarodna vježba

Podsjetimo, u Valbandonu je u ponedjeljak svečano otvorena FRONTEX-ova međunarodna operativna vježba REX (Rapid Exercises/Intervention), u kojoj od 5. do 17. studenoga sudjeluje sedamdesetak polaznika obuke i trenera iz zemalja članica Europske unije te predstavnici FRONTEX-a (Europska agencija za graničnu i obalnu stražu) i Ministarstva unutarnjih poslova (MUP).

O eventualnom daljnjem angažmanu članova FRONTEX-a na granici Hrvatske i BiH poslali smo upit MUP-u, a odgovor ćemo objaviti čim ga dobijemo.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene