Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Austrijski regulator za zaštitu tržišnog natjecanja (BWB) objavio je u ponedjeljak da je pokrenuo istragu o maloprodajnim cijenama goriva, koja će obuhvatiti i analizu kretanja cijena u susjednim zemljama, poput Slovenije i Mađarske.


Istraga bi trebala utvrditi je li, "uz ostala aktualna zbivanja, uzrok sadašnjih cijena i manjkava ili ograničena konkurencija", stoji u priopćenju BWB-a.

U austrijskoj javnosti sve su glasnije kritike na račun kontinuirano visokih cijena goriva, unatoč tome što su cijene nafte na međunarodnim tržištima pale u prošlom tjednu.

BWB će analizirati cijene i marže na benzinskim stanicama i utvrditi jesu li u skladu s propisima o tržišnom natjecanju, a istragom će obuhvatiti i rafinerije, poručili su.

"Važni elementi sistemske analize bit će kretanja cijena sirove nafte, cijena, troškova i obujma proizvodnje rafinerija i razine cijena i cjenovnih cikusa na benzinskim postajama, izvijestili su.

Ulijevanje goriva - 4 Sumnja se u dogovor o cijenama goriva: ''Rekordne cijene na pumpama nisu isključivo posljedica rasta cijena nafte na globalnom tržištu''
Andrej Grubišić, financijski stručnjak Stručnjak o porastu cijena: "Rekao bih da nećemo imati klasičnu nestašicu proizvoda. Neke stvari morat ćemo trošiti u manjim količinama..."

Uzet će i obzir i stanje u "nekim susjednim državama", napominjući da, zbog zamrzavanja cijena u Sloveniji i Mađarskoj, "treba očekivati drugačiji pritisak konkurencije i promjene cijena u pograničnim regijama".

BWB je sličnu istragu u sektoru pokrenuo i 2011. godine.

Podsjetimo, u Njemačkoj je Institut za ekonomska istraživanja zatražio kontrolu naftnih kompanija zbog sumnje u dogovoreno podizanje cijena naftnih derivata.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju