Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Austrijski ministar obrane Norbert Darabos predložio je da europske borbene snage, koje već sedam godina čekaju na svoju prvu zadaću, budu na raspolaganju u Bosni i Hercegovini kao taktička pričuva u slučaju pogoršanja sigurnosnog stanja.


Borbene skupine, začetak zajedničkih vojnih snaga Europske unije, već su sedam godina spremne na svoj prvi zadatak, koji bi se sastojao u brzoj intervenciji u kriznim žarištima. Međutim, još uvijek se nije ukazala prigoda za takvu akciju. Stoga je Darabos na sastanku ministara obrane EU u Nikoziji predložio da budu pričuva u BiH, 'u slučaju da se pogorša sigurnosno stanje', priopćilo je austrijsko ministarstvo obrane.

>> MMF odobrio novi stand by aranžman BiH

Austrija od početka srpnja s 350 vojnika ponovno sudjeluje u europskim borbenim snagama, koje ukupno broje 3.000 pripadnika i kojima je trenutačno na čelu Njemačka. Austrijanci su u postrojbi zaduženi za logistiku i prijevoz. Borbene snage EU, koje pojedinačne članice Unije daju na raspolaganje ne po pola godine, moraju u roku od pet dana nakon odgovarajuće odluke ministara obrane EU biti spremne za akciju u bilo kojemu dijelu svijeta. Za vrijeme krize u Libiji razmatrala se mogućnost da se postrojba pošalje u tu zemlju, ali se kasnije odustalo od te ideje.

>> Moore: Ulazak Hrvatske u EU povijesno važan za BiH i regiju

Austrija je već predlagala da se postrojbe iskoriste primjerice u slučajevima prirodnih katastrofa, ali se velike članice EU protive toj ideji. Vojna misija EU u Bosni i Hercegovini reorganizirana je krajem kolovoza, a broj vojnika smanjen s 1.200 na 600, a Austrijanci čine više od polovice snaga. Darabos smatra da se ususret lokalnim izborima i zbog nestabilnih političkih prilika u BiH međunarodna zajednica ne bi smjela odreći 'toga važnog instrumenta mirovnih napora'. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Vezani članci Koronavirus, ilustracija Šok u susjedstvu - Udvostručen broj novozaraženih: "Imamo najveću stopu smrtnosti od COVID-a kao posljedicu lošeg stanja u državi i zdravstvu" Skijalište, ilustracija Ove godine vraća se omiljeni zimski sport mnogih Hrvata: Jedna zemlja već objavila uvjete za dolazak na skijaške staze