Mjesto terorističkog napada u Beču
Mjesto terorističkog napada u Beču Foto: Afp

Austrija je u petak priznala "nedopustive pogreške" pri obavještajnoj obradi džihadista koji je u ponedjeljak u Beču ubio četvero ljudi, istaknuvši kako je trebao biti smatran većom prijetnjom.


Čelnik glavne austrijske obavještajne agencije za Beč (LVT) privremeno će odstupiti u vrijeme trajanja istrage, rekao je ministar unutarnjih poslova Karl Nehammer.

"Počinjene su očite i iz naše perspektive nedopustive pogreške“, dodao je Nehammer.

Slovačka policija je u srijedu objavila da je posljednjih mjeseci upozoravala austrijske vlasti da je budući 20-godišnji napadač iz Beča pokušao kupiti streljivo na njezinom teritoriju, što mu na kraju nije pošlo za rukom.

"Ljudi iz Njemačke koje tamo prate obavještajne službe su na ljeto bili u Austriji i sastali se s napadačem“, rekao je šef bečke policije Gerhard Puerstl.

"Te činjenice, zajedno s informacijama iz Slovačke, mogle su dovesti do drugačijeg ishoda u procjeni prijetnje tog pojedinca“, dodao je Puerstl o napadaču kojeg je policija pri napadu usmrtila.

Austrija je naredila zatvaranje dviju džamija u Beču koje je napadač često posjećivao i koje su doprinijele njegovoj radikalizaciji, kazala je ministrica za integraciju Susanne Raab.

Emmanuel Macron Svjetski čelnici osuđuju napad u Beču, Emmanuel Macron: "Ovo je naša Europa"

Alexander Van der Bellen Teroristički napad u Beču: Milanović razgovarao s austrijskim kolegom i osudio nasilje

Zbog sumnje na povezanost s napadom uhićeno je 15 ljudi, a tužitelji su tražili pritvor za njih osam.

Njemačka policija je u petak izvršila pretres u domovima i poslovnicama četvero osoba za koje se vjeruje da su povezane s napadačem, a Švicarska je uhitila dva muškarca za koje tvrdi da su ga također poznavali.