Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Pet dana nakon što je u austrijskim Alpama upao u pukotinu duboku 30 metara spašen je planinar.


Spasioci su bili suočeni s teškim uvjetima na planini Dachstein u Gornjoj Austriji u operaciji izvlačenja 45-godišnjeg Nijemca s visine od oko 2000 metara.

Vezani članci Spašavanje na Kalniku Kakav prizor: Čovjek visio sa stijene, spašavali ga HGSS-ovci Šuma, ilustracija HGSS-ovci spašavali pijanu osobu na Ivanščici: "Nije bila u stanju sama hodati, nekontrolirano je padala"

U pothvat se otputio u subotu i kako se do ponedjeljka nije javio, njegov je otac alarmirao policiju. Njegovo vozilo austrijska je policija otkrila u blizini jezera ispod Dachsteina i potom je započela potraga za nestalim planinarom.

U srijedu je stradali planinar uspio uhvatiti signal mobitelom i nazvati dežurnu službu, no tada se poziv prekinuo. Uz pomoć tekstualnih poruka uspjeli su uspostaviti komunikaciju i pronaći planinara.

"Bez toga ga ne bismo uspjeli pronaći", kazali su u gorskoj službi spašavanja.

Unatoč mraku i prijetećoj lavini krenula je potraga i tri sata kasnije pronađen je s iščašenjem ramena i prijelomom stopala. Tjelesna temperatura tad mu je već bila pala na 34 stupnja Celzijevih. Sada je u bolnici u stabilnom stanju. (Hina)