Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Austrijski ministar pravosuđa u petak je objavio da će biti isplaćena nagrada od 50.000 eura za svaku informaciju koja će dovesti do uhićenja nacističkih ratnih zločinaca Ariberta Heima i Aloisa Brunnera.


Brunner, sada star 95 godina, optužen je da je sudjelovao u deportaciji Židova Mađarske i Grčke pod njemačkom okupacijom kao časnik elitnih nacističkih SS postrojbi.

Vezani članci Liječnik gleda kroz mikroskop, ilustracija U Austriji su se pojavili simptomi misteriozne bolesti o kojoj je već izvještavao i Pentagon: Vlasti istražuju slučaj Poplave u Njemačkoj Nove poplave pogodile Njemačku i Austriju i dalje raste broj poginulih: "Ceste i mostovi moraju biti brzo popravljeni''

U tekstu objavljenom na internetskim stranicama austrijskog
ministarstva Brunner je opisan kao "jedan od suradnika Adolfa Eichmanna", središnje ličnosti u provedbi istrebljenja europskih Židova od strane nacističke Njemačke. Vjeruje se da Brunner, o kojem se često govori i kao o "Eichmanovom najboljem čovjeku", živi u Siriji, kako navodi centar Simon Wiesenthal.

Za Heima, bivšeg liječnika u koncentracijskom logoru, danas starog 93 godine, vjeruje se da se skriva u Južnoj Americi, a optužen je da je ubio stotine zatočenika logora smrti Mautahausen injekcijama ili odstranjivanjem organa bez anestezije.

Heim, koji je imao ordinaciju u Baden-Badenu u Njemačkoj nakon Drugog svjetskog rata, u bijegu je od 1962. godine.

Informacije o njima zajedno s fotografijama i opisima službeno će biti objavljene u bečkim novinama idućeg tjedna, najavio je glasnogovornik ministarstva, navodi austrijska agencija APA.