Sebastian Kurz
Sebastian Kurz Foto: Getty Images

Austrijski kancelar Sebastian Kurz odbacio je u srijedu optužbe tužiteljstva za gospodarski kriminal koje je protiv njega i nekoliko drugih visokopozicioniranih pripadnika vladajuće Austrijske narodne stranke (ÖVP) povelo istragu zbog pronevjere i korupcije i nazvao ih montiranima.


„Sada opet imamo nova predbacivanja i opet se radi o konstruiranim optužbama po istom šablonu: tu se SMS poruke fragmentiraju, postavljaju u pogrešni kontekst i oko svega toga se isplete pravno-kaznena konstrukcija", rekao je austrijski kancelar Sebastian Kurz na rubu EU samita o zapadnom Balkanu koji se održava u Brdu kod Kranja.

On je podsjetio na optužbe na njegov račun i na račun ministra financija Gernota Bluemela tijekom istrage oko tzv. Ibiza skandala koje su se kasnije pokazale netočnima.

Državno odvjetništvo za gospodarski kriminal je u srijedu izvršilo pretres u nekoliko ministarstava te u samom kancelarskom uredu zbog istrage u sumnju pronevjere i korupcije protiv Kurza i još devetero političara među kojima je i nekoliko bliskih suradnika austrijskog kancelara.

Sebastian Kurz Pod istragom zbog mita: Policija pretražila ured austrijskog kancelara Kurza i prostorije njegove stranke

"Postoji sumnja da su porezna sredstva iz ministarstva financija bila utrošena na manipulirana ispitivanja javnog mnijenja koja su bila stranački motivirana", stoji u priopćenju odvjetništva.

Rezultati ovih ispitivanja su, kako je nadalje priopćeno, nakon toga bili objavljivani u tabloidu "Österreich" i drugim medijima iz ovog koncerna a sve u svrhu stvaranja političke prednosti za Kurza.

Sebastian Kurz Pokrenuta istraga protiv Kurza, on odbacio mogućnost ostavke: "

Kao protuuslugu je ministarstvo financija u istim medijima zakupljivalo reklamni prostor.

Optužbe se odnose na razdoblje iz 2017. prije nego što je Kurz postao šef ÖVP-a a kasnije i kancelar.

Protiv Kurza se već vodi istraga zbog sumnje u davanje lažnog iskaza pred parlamentarnim povjerenstvom koje se bavilo tzv. Ibiza skandalom koji je doveo do rušenja koalicijske vlade narodne i slobodnjačke stranke te ostavke bivšeg vicekancelara Heinz-Christiana Strachea.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju