Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Diplomatski gaf

Australski Hrvati proslavili dan NDH, čestitao i australski premijer!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na slavlje 10. travnja došlo je oko 200 ljudi, a među njima je bio i član australskog parlementa koji je prenio čestitke u Abbotovo ime.

Novi broj tjednika hrvatske zajednice u Australiji 'Boka CroPress' posebnu pažnju posvetio je proslavi osnivanja NDH u hrvatskom klubu Sydney, na kojoj je bio i član australskog parlamenta Craig Kelly. U svom govoru okupljenima je 10. travnja čestitao i u ime australskog premijera.

Pročitajte i ovo Komemoracija za žrtve brutalnog napada u Sydneyju Ubijeno šest osoba Napadač iz Sydneyja ciljao je žene: "Snimke govore same za sebe" Muškarac je stao pred napadača u Sydneyju Poznat policiji Napadač iz Sydneyja imao mentalnih problema, u trgovačkom centru ubio pet žena i zaštitara

'U ime australskog premijera Tonyja Abbota koji se danas nalazi u Japanu prenosim vam njegove čestitke i dobre želje povodom slavlja 10. travnja, vama i svim Hrvatima Australiji, a i onima u Hrvatskoj', rekao je Kelly Hrvatima i Hrvaticama koji su se okupili u klubu.

Pitanje je znaju li Kelly i Abbot da 10. travanj nije službeni hrvatski praznik i što se zaista obilježava 10. travnja, ali svakako se može reći kako se radi o diplomatskom gafu.

Kelly nije jedini australski političar koji se pojavio na okupljanju održanom 13. travnja, a na kojem se okupilo više od dvije stotine ljudi.

Mišljenje o proslavi 10. travnja za tjednik je iznio i australski Hrvat Fabian Lovoković.

'Potrebna je spremnost za žrtvovanje života, mlade treba odgajati u tom pravcu'

'Kada govorimo i spominjemo nekadašnju Nezavisnu Državu Hrvatsku, kako se odrediti prema zločinima koji su se tada događali. Protupitanje: Tko su ti koji određuju zločine? Ne zaboravimo, i ovu današnju Republiku Hrvatsku, kažu da je osnovana na zločinu!? Zločin se ne može generalizirati već se mora specifično navesti, pa i onda zaključak može biti pogrešan. U svakom ratu, pa tako i u doba NDH, kao i u hrvatskom obrambenom ratu, bilo je izvjesnih prekršaja, pa ipak, mora se uzeti u obzir činjenica, da u jednom i u drugom ratu, Hrvati su branili svoje pravo na svoju državu', rekao je i nastavio.

'Ako su Hrvati 'počinili zločine', pitamo se tko je do sada odgovarao za žrtve koje su bile pobijene, nakon završetka Drugog svjetskog rata, a taj broj prelazi stotine tisuća nedužnih osoba, vojnika, žena i djece? Čitava jedna generacija hrvatskih intelektualaca bila je ubijena, bez suda i mogućnosti obrane', zaključio je Lovoković koji je odgovorio i na pitanje koja je glavna poruka za mlade i mlađe generacije slavljenja ovog datuma.

'Svako slavljenje, pa i ono obiteljsko, te vjersko, napose rodoljubno slavljenje, ima svoju poruku. U našem slučaju, poruku da u životu ništa nije poklonjeno, za sve se mora podnijeti izvjesna žrtva, a u borbi za postignuće slobode, potrebna je spremnost i žrtvovanje vlastitog života', rekao je i dodao da nas to uči povijest, te da mladi moraju biti odgajani u tom pravcu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene