Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Na slavlje 10. travnja došlo je oko 200 ljudi, a među njima je bio i član australskog parlementa koji je prenio čestitke u Abbotovo ime.


Novi broj tjednika hrvatske zajednice u Australiji 'Boka CroPress' posebnu pažnju posvetio je proslavi osnivanja NDH u hrvatskom klubu Sydney, na kojoj je bio i član australskog parlamenta Craig Kelly. U svom govoru okupljenima je 10. travnja čestitao i u ime australskog premijera.

Vezani članci Cjepivo protiv koronavirusa Dok je Europa pod snažnim mjerama, oni slave Uskrs bez ikakvih ograničenja. Stanovnici jedne od najuspješnijih zemalja pohrlili na plaže Hobotnica napala čovjeka u Australiji 04 Hobotnica u plićaku napala geologa: ''Voda je odjednom postala mutna...''

'U ime australskog premijera Tonyja Abbota koji se danas nalazi u Japanu prenosim vam njegove čestitke i dobre želje povodom slavlja 10. travnja, vama i svim Hrvatima Australiji, a i onima u Hrvatskoj', rekao je Kelly Hrvatima i Hrvaticama koji su se okupili u klubu.

Pitanje je znaju li Kelly i Abbot da 10. travanj nije službeni hrvatski praznik i što se zaista obilježava 10. travnja, ali svakako se može reći kako se radi o diplomatskom gafu.

Kelly nije jedini australski političar koji se pojavio na okupljanju održanom 13. travnja, a na kojem se okupilo više od dvije stotine ljudi.

Mišljenje o proslavi 10. travnja za tjednik je iznio i australski Hrvat Fabian Lovoković.

'Potrebna je spremnost za žrtvovanje života, mlade treba odgajati u tom pravcu'

'Kada govorimo i spominjemo nekadašnju Nezavisnu Državu Hrvatsku, kako se odrediti prema zločinima koji su se tada događali. Protupitanje: Tko su ti koji određuju zločine? Ne zaboravimo, i ovu današnju Republiku Hrvatsku, kažu da je osnovana na zločinu!? Zločin se ne može generalizirati već se mora specifično navesti, pa i onda zaključak može biti pogrešan. U svakom ratu, pa tako i u doba NDH, kao i u hrvatskom obrambenom ratu, bilo je izvjesnih prekršaja, pa ipak, mora se uzeti u obzir činjenica, da u jednom i u drugom ratu, Hrvati su branili svoje pravo na svoju državu', rekao je i nastavio.

'Ako su Hrvati 'počinili zločine', pitamo se tko je do sada odgovarao za žrtve koje su bile pobijene, nakon završetka Drugog svjetskog rata, a taj broj prelazi stotine tisuća nedužnih osoba, vojnika, žena i djece? Čitava jedna generacija hrvatskih intelektualaca bila je ubijena, bez suda i mogućnosti obrane', zaključio je Lovoković koji je odgovorio i na pitanje koja je glavna poruka za mlade i mlađe generacije slavljenja ovog datuma.

'Svako slavljenje, pa i ono obiteljsko, te vjersko, napose rodoljubno slavljenje, ima svoju poruku. U našem slučaju, poruku da u životu ništa nije poklonjeno, za sve se mora podnijeti izvjesna žrtva, a u borbi za postignuće slobode, potrebna je spremnost i žrtvovanje vlastitog života', rekao je i dodao da nas to uči povijest, te da mladi moraju biti odgajani u tom pravcu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook