Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mjesec dana nakon 104 rođendana

"Jako mi je žao što sam dosegao ovu dob": Australski akademik krenuo prema Švicarskoj kako bi bio eutanaziran

David Goodall (Foto: AFP)
David Goodall (Foto: AFP) Foto: Afp
Pobornik eutanazije rekao je da je 104-godišnji australski znanstvenik na putu prema Švicarskoj kako bi u toj državi bio eutanaziran. Pobornici poznatog akademika dr. Davida Goodalla izrazili su strah jer su smatrali da mu australske vlasti neće dopustiti da putuje u Europu.

Dr. Goodall nije smrtno bolestan, ali se odlučio, kako on to naziva, na "svojevoljnu eutanaziju" jer smatra da je njegova kvaliteta života niska. Dok je u Australiji eutanazija ilegalna, u Švicarskoj je legalna i za strane državljane.

Pročitajte i ovo Muškarac je stao pred napadača u Sydneyju Poznat policiji Napadač iz Sydneyja imao mentalnih problema, u trgovačkom centru ubio pet žena i zaštitara Alenka Čurin Janžeković - 3 učiteljica iz Slovenije Suprug eutanazirane Slovenke: "Ono što je trpjela ne može se opisati. Popila je gorko piće, a zatim uzela još jednu čokoladicu"

Pobornik eutanazije Philip Nitschke rekao je da je dr. Goodall prema Švicarskoj iz Australije krenuo letom iz grada Pertha u Singapur, izvijestio je AP. Na aerodromu je rekao da već dugo podupire pravo na smrt te dodao: "Žao mi je što moram putovati u Švicarsku da bih ostvario svoje pravo."

Morao je prestati s tenisom, kazalištem i akademskim radom

Dr. Goodall je prije nešto više od mjesec dana proslavio 104 rođendan. I tada je govorio da mu je jedina želja umrijeti.

"Jako mi je žao što sam dosegao ovu dob. Volio bih da sam 20 ili 30 godina mlađi", rekao ABC-u na proslavi svojeg rođendana.

Dobio je međunarodnu pozornost prije dvije godine, kada mu je sveučilište na kojem je tada radio naredilo da isprazni svoju ured jer je zaključilo da predstavlja sigurnosni rizik samome sebi. Na tu se odluku žalio i ona je obrnuta.

Proteklih godina zdravstveno stanje akademika sve je gore, kao i kvaliteta njegova života. Tenis je prestao igrati s 90 godina, a s amaterskim kazališnim predstavama morao je stati zbog lošeg vida, zbog kojeg se  morao prestati baviti i s akademskim radom pošto više ne može čitati e-mailove.

Nakon pada u svojem stanu, dva je dana proveo na podu

Do prije par mjeseci, kada je pao u svom jednosobnom stanu, do svojeg je ureda na sveučilište još uvijek išao javnim prijevozom.

"Pao sam na leđa i nisam se ni za što mogao podignuti pa sam samo ostao na podu", rekao je.

Na podu je ostao dva dana, sve dok ga nije pronašla čistačica i odvela ga u bolnicu. Doktori su mu zabranili da se koristi javnim prijevozom ili samostalno prelazi cestu.

"Trebali bismo biti slobodni birati kako živjeti."

Dr. Goodall je 20 godina član Exit Internationala, grupe koja zagovara legaliziranje eutanazije u Zapadnoj Australiji.

"Trebali bismo biti slobodni birati kako živjeti. Ako se netko želi ubiti onda je to u redu. Mislim da se nitko drugi ne bi trebao miješati", rekao je.

Prošle godine je australska savezna država Victoria legalizirala eutanaziju, a parlamentarni odbor Zapadne Australije trenutno razmatra argumente za legalizaciju. Međutim, ni pod novim zakonom dr. Goodall ne bi mogao biti eutanaziran, pošto ne pati od smrtonosne bolesti.

Ne boji se svoje smrti

Dr. Goodall rekao je da se ne boji svoje smrti.

"Zašto bih bio tužan? Smrt ne smatram tužnom, nego prirodnom", rekao je. "Živimo par desetljeća i onda umremo. To nije tužno. Tužno je kada je netko u tome spriječen", zaključio je.

Karen Goodall-Smith, kćer dr. Goodalla, je klinička psihologinja koja je sa svojim ocem otvorena razgovara o životu i smrti.

"Bliska sam s Davidom i ne želim da mi nedostaje, ali također shvaćam da život koji on sada vodi nije pun dostojanstva i samopoštovanja", rekla je.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene