450434
450434
450434
450434
450434

OKONČANJE ŽIVOTA - Sve više ljudi traži eutanaziju, a nisu smrtonosno bolesni

  • , 16.09.2016., 14:42
  • Autor:
  • komentara

Eutanazija je u Belgiji legalizirana već više od deset godina. Međutim, u posljednje vrijeme sve je više onih koji joj pristupaju, a da nisu smrtonosno bolesni.

 
 
 
 
Eutanazija (Foto: Guliver/Thinkstock)
Eutanazija (Foto: Guliver/Thinkstock)

Brojeve koji pokazuju povećanje zahtjeva i obavljenih eutanazijskih postupaka u Belgiji u desetogodišnjem razdoblju od 2003. do 2013., objavio je magazin kanadskog medicinskog udruženja.

Istraživači su ispitali sve smrti nastale eutanazijom od 1. siječnja 2003. do 31. prosinca 2013. , odnosno obradili su 8.752 takve smrti. Statistička analiza je pokazala da se broj eutanazijskih smrti povećao od 235 koliko ih je bilo 2003. godine, do 1807 koliko ih se obavilo 2013. godine iz čega proizlazi da je 2013. oko se 4,5 posto smrti u Belgiji dogodilo zahvaljujući eutanaziji, odnosno smrti na zahtjev. Inače, Belgija je eutanaziju legalizirala 2002. godine.

U ITAT Podaci pokazuju kako se povećava udio onih koji su podvrgnuti eutanaziji a da nisu bili smrtonosno bolesni.

Većina pacijenata imala je smrtonosnu bolest, obično rak te su većinom bili mlađi od 80 godina. Ali prema podacima nacionalnog odbora za kontrolu eutanazije, velik dio porasta bio je među ljudima starijima od 80 godina i među onima koji nisu imali rak.

Belgija je zakonom osigurala sigurnosne mehanizme koji sprečavaju da bilo tko bude podvrgnut eutanaziji. Među njima je i pravilo da osoba mora neopisivo patiti kako bi primila smrtonosnu injekciju, bilo da se radi o fizičkoj ili mentalnoj patnji. Međutim, pacijent ne mora nužno biti smrtonosno bolestan.

Belgijska statistika također pokazuje da pacijenti sve više traže konzultacije od palijativnog tima. 'Većina zabrinutosti leži u tome da se krši slobodna volja pacijenta, osobito u slučajevima neuropsihijatrijskog stanja', rekao je Marcel Zwahlen, istraživač na Institutu za socijalnu i preventivnu medicinu na Sveučilištu Bern u Švicarskoj.

Dodaje da postoji zabrinutost da se povećava broj ranjivih pacijenata koje se može usmjeriti da donesu odluku o ulasku u postupak eutanazije, naročito ako ne mogu plaćati palijativnu skrb.

Eutanazija se legalno provodi u Belgiji, Nizozemskoj, Luksemburgu i Kolumbiji. Neka inačica eutanazije provodi se u Njemačkoj, Švicarskoj, Kanadi i Japanu te u pojedinim saveznim američkim državama.
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se