Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Vodila dvostruki život

Kako je Soraya prevarom spriječila vlastitog dečka da ode u Islamsku državu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jedan telefonski poziv spasio je, vjerojatno, nebrojene živote.

Australka Soraya, porijeklom iz Libanona, deset je mjeseci vodila dvostruki život špijunirajući svog dečka, porijeklom iz Afganistana, kada je posumnjala da bi mogao otići u borbu na stranu Islamske države. Njena 'akcija' završila je tako što je nabacila lažni naglasak i, predstavivši se kao agentica za putovanja, svom 25-godišnjem dečku javila da mu je let otkazan.

Pročitajte i ovo Zastava Islamske republike Pripadnik ISIL-a U BiH osuđen terorist koji se predstavljao kao humanitarac u Siriji Vladimir Putin Jedanaestero pritvorenih "Jeste li sigurni?" Rusija ne vjeruje da je za pokolj u Moskvi odgovorna Islamska država, prstom upiru na drugu stranu

Sve je počelo kada je prošlog listopada našla avionsku kartu za Siriju. Noći je provodila prateći svaki njegov korak, čitajući njegove poruke i prateći ga gdje god je išao. Cijeli svoj život podredila je jednom cilju - sprječavanju 25-godišnjeg Abeda da, poveden lažnim idealima, ode u džihad.

Njene sumnje ostvarile su se kad je vidjela da se Abed susreo s muškarcem koji je regrutirao mlade muslimane u lokalnoj džamiji te koji ga je upoznao s ostalim muškarcima koji su 'predstavljali' terorističku organizaciju u Sydneyu.

On, isprva, uopće nije religiozan, ali su mu govorili da je po Kuran dužan otići u sveti rat te da će Alah više voljeti ako ode i bori se. Kad bi u bilo što posumnjao zaprijetili bi mu smrću.

Posvetila je svaki trenutak svog života da ga u konačnici spriječi da ode u Siriju. Na koncu je u tome uspjela.

Iz Australije je u borbu za Islamsku državu otišlo 60 ljudi, a njih 19 je do sad, potvrđeno, poginulo.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene