Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odmazda Zapada

Australija i Irska protjeruju ruske diplomate, Novi Zeland rado bi protjerao ruske špijune, ali...

Malcolm Turnbull (Foto: AFP)
Malcolm Turnbull (Foto: AFP) Foto: Afp
Australija je objavila u utorak protjerivanje dvoje ruskih diplomata u okviru usklađene odmazde Zapada zbog trovanja bivšeg ruskog špijuna u Velikoj Britaniji, koje London pripisuje Rusiji, a Novi Zeland priopćio je da bi rado protjerao ruske špijune sa svog tla, ali da ih nema.

Australski premijer Malcolm Turnbull kazao je da su to dvoje ruskih diplomata "nedeklarirani obavještajni agenti" te da imaju sedam dana da napuste Australiju.

Pročitajte i ovo Ilustracija Već se događalo Rusija bombardirala Rusiju! "Vojska je sve morala uništiti na licu mjesta" Milorad Dodik Sigurnosni forum Dodik ponovo u Rusiji: Pogledajte s kim se prvo susreo

"Ta je odluka odraz šokantne prirode napada, prve ofenzivne upotrebe kemijskog oružja u Europi nakon Drugog svjetskog rata sa smrtonosnom supstancom u nastanjenoj zoni, dovodeći u opasnost nepoznat broj osoba", izjavio je premijer.

Objasnio je da do odluke vlade dolazi nakon informacija Londona po kojima je supstanca korištena u trovanju Sergeja Skripala i njegove kćeri Julije 4. ožujka u Salisburyju bila neurotoksični agens tipa razvijenog u Rusiji.

Po Turnbullu, to je trovanje dio "sheme opasnog i proizvoljnog ponašanja Rusije koje predstavlja rastuću prijetnju za međunarodnu sigurnost".

Do reakcije Canberre dolazi nakon reakcije SAD-a koji je najavio protjerivanje 60 ruskih diplomata u okviru te afere koja vraća svijet u vrijeme hladnog rata.

Od ponedjeljka više od dvadeset zemalja najavilo je protjerivanje više od 110 ruskih diplomata. Uz 16 članica EU-a to su SAD, Kanada, Ukrajina, Norveška i Australija.

"Mi ovdje nemamo neprijavljenih ruskih obavještajaca"

Novi Zeland priopćio je u utorak da bi volio protjerati ruske špijune u okviru usklađene odmazde Zapada, ali da ih nema.

"Napravili smo provjere u Novom Zelandu. Mi ovdje nemamo neprijavljenih ruskih obavještajaca. Da imamo, protjerali bismo ih", rekla je za javni radio novozelandska premijerka Jacinda Adern.

Novi Zeland, bivša britanska kolonija i saveznica Londona, ponudila je svoju načelnu potporu Velikoj Britaniji, ali je priznala da ne može učiniti puno više budući da na njezinu teritoriju nema ruskih špijunskih aktivnosti.

Irska protjeruje diplomata

I Irska će protjerati jednog ruskog diplomata zbog napada nervnim otrovom u Engleskoj za koji britanska vlada okrivljuje Moskvu, rekao je u utorak irski ministar vanjskih poslova Simona Coveney.

"Ministarstvo vanjskih poslova sastalo se s veleposlanikom Ruske Federacije i izvijestilo ga da će povući akreditaciju jednog člana njegova osoblja s diplomatskim statusom, u skladu s odredbama Bečke konvencije o diplomatskim odnosima. Osoba o kojoj je riječ mora napustiti zemlju", rekao je. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene