Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U ZAGREBU

Iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova potvrdili da su uručili notu o protjerivanju ruskog diplomata

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Andrej Plenković u Banskim dvorima je održao konferenciju na kojoj je kazao kako će jedan diplomat u Hrvatskoj biti proglašen personom non grata. Iz Ministarstva vanjskih poslova poručuju kako to nije neuobičajena diplomatska praksa.

"U skladu s Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima, članak 9., država primateljica može u svakom trenutku, bez obrazloženja, obavijestiti državu šiljateljicu da je određeni član diplomatskog osoblja postao persona non grata, tj. nepoželjan. Razlozi za to mogu biti raznovrsni i država primateljica nije obvezna obrazlagati postupanje.

Pročitajte i ovo Ilustracija Već se događalo Rusija bombardirala Rusiju! "Vojska je sve morala uništiti na licu mjesta" Milorad Dodik Sigurnosni forum Dodik ponovo u Rusiji: Pogledajte s kim se prvo susreo

Obično se u Ministarstvo vanjskih poslova pozove šef strane diplomatske misije te mu se uruči nota kojom se član Misije proglašava nepoželjnim. Ujedno u noti se određuje i rok u kojem je osoba dužna napustiti zemlju primateljicu.

MVEP je i u današnjem slučaju tako postupio i jedan od diplomatskih djelatnika Veleposlanstva Ruske Federacije u Zagrebu proglašen je personom non grata", navedeno je u odgovoru MVEP-a na upit Nove TV.​

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene