Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Australci odlučili

Ministar prelomio, zabranjuje se rekreativni vaping: "Ovo je najveća rupa u zakonu u našoj povijesti"

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Australija će zabraniti rekreativni vaping, najavio je u utorak ministar zdravstva Mark Butler. Prema novim pravilima, elektronski uređaj za pušenje prodavat će se samo u ljekarnama i zabranit će se uvoz onih uređaja koje nisu naručile ljekarne.

Zabranit će se i sve jednokratne e-cigarete te uvesti restrikcije na pakiranje, okuse i dostupne boje, rekao je ministar u obraćanju u Nacionalnom klubu novinara Australije.

"Nema više okusa žvakaće gume, nema više ružičastih jednoroga ili e-cigareta prerušenih u markere za djecu da ih sakriju u svoje pernice. Umjesto toga imat ćemo obično pakiranje s jednostavnim okusima", rekao je ministar zdravstva Mark Butler.

Rekao je da je pušenje e-cigareta najveća rupa u zakonu u australskoj povijesti i da Australija neće dopustiti da se ponište dobici koje je postigla smanjenjem upotrebe duhana s novom prijetnjom zdravlju.

Butler je rekao da je vaping u Australiji postao rekreacijski proizvod, koji se uglavnom prodaje tinejdžerima i mladim ljudima, za koje postoji tri puta veća vjerojatnost da će početi pušiti.

Pročitajte i ovo Štetnost e-cigareta - 2 Donosi Provjereno Štetan trend koji vabi maloljetnike putem interneta: "Neke poznate ličnosti reklamirale su te proizvode"

Pročitajte i ovo Provjereno: E-cigarete sve češće puše djeca - 8 Provjereno razotkrio prodavače Lako su dostupne djeci, reklamiraju se kao manje štetne, a zbog njih se razvila nova vrsta upale pluća: "Ja sam ostala bez teksta"

"E-cigarete prodavale su se vladama i zajednicama diljem svijeta kao terapeutski proizvod koji pomaže dugogodišnjim pušačima da prestanu pušiti. Nećemo stajati po strani i dopustiti da pušenje e-cigareta stvori još jednu generaciju ovisnika o nikotinu", rekao je.

Najavio je paket potpore zdravstvenom sustavu, uključujući novi nacionalni program probira raka pluća.

Pročitajte i ovo Ivan Ćelić i Valentina Baus - 1 Ugroženi i mladi Jedna ovisnost pogađa svaku treću odraslu osobu u Hrvatskoj, a u opasnosti su i oni u njihovoj blizini

Australija će povećavati porez na duhan za pet posto godišnje u iduće tri godine kako bi pomogla u plaćanju programa.

"Znamo da je skuplja cigareta neprivlačnija cigareta", dodao je.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene