Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Donosi Provjereno

Štetan trend koji vabi maloljetnike putem interneta: "Neke poznate ličnosti reklamirale su te proizvode"

Štetnost e-cigareta - 2
Štetnost e-cigareta - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Štetnost e-cigareta - 6 Štetnost e-cigareta - 6 Foto: DNEVNIK.hr Štetnost e-cigareta - 5 Štetnost e-cigareta - 5 Foto: DNEVNIK.hr Štetnost e-cigareta - 3 Štetnost e-cigareta - 3 Foto: DNEVNIK.hr Štetnost e-cigareta - 2 Štetnost e-cigareta - 2 Foto: DNEVNIK.hr +1 Štetnost e-cigareta - 4 Galerija 1/6 >>
Hrvatska spada među najgore nacije svijeta kada je pušenje u pitanju. Statistika kaže – svaka treća odrasla osoba je pušač. No, ono što je još više poražavajuće je to što su duhanski proizvodi lako dostupni maloljetnicima te ih unatoč zabranama neki proizvođači reklamiraju po društvenim mrežama i putem influencera – na platformama koje su djeci najzanimljivije.

Takozvano vajpanje, odnosno konzumacija e-cigareta, postao je novi trend. U Zavodu za javno zdravstvo provodili su i svjetska i europska istraživanja. Dijana Mayer za Provjereno govori kako je čak 44 posto djece do 16 godina probalo e-cigarete, a 70 posto ističe da ih može kupiti bez problema. Svjetska zdravstvena organizacija ima jasan stav - i cigarete i e-cigarete su štetne.

Na tržištu ima raznih okusa, a popularnost im se širi preko interneta. "Pa na društvenim mrežama, na Instagramu, na TikToku, i neki prijatelji su to imali, vidjeli smo to i počeli su drugi kupovati. Neke poznate ličnosti su bile s tim, reklamirale su te proizvode, ali više-manje su na reklamama iskakali'', odgovara jedna srednjoškolka na pitanje gdje su se njezini vršnjaci informirali o e-cigaretama.

Pročitajte i ovo Ilustracija usklađivanje s eurom Loše vijesti za pušače: Poskupjele su i brojne vrste cigareta, ovo su nove cijene

Iz državnog inspektorata za Provjereno su naveli kako su tijekom 2022. godine pokrenuli pet inspekcijskih nadzora i prekršajnih postupaka protiv osoba koji se bave influencerskim marketingom. Ustanovili su kako su objavljivali fotografije i heštegove vezane uz e-cigarete, što je zakonom zabranjeno i kažnjivo.

Cijeli prilog ne propustite večeras u Provjerenom od 23:15 na Novoj TV!


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene