Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Atena prijeti Skoplju zbog NATO-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Grčka je opet zaprijetila vetom na kandidaturu Makedonije u NATO ako se do summita saveza u Bukureštu ne postigne nagodba o makedonskom imenu, a grčki premijer Kostas Karamanlis ponovio je potporu približavanju Srbije Europskoj uniji, dan nakon izgreda koji su se dogodili u Beogradu po završetku prosvjeda protiv neovisnosti Kosova.

'Bez obostranog prihvaćanja rješenja neće biti poziva susjednoj zemlji za ulazak u Savez', ponovio je grčki premijer Kostas Karamanlis u parlamentu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Grčka poziva Makedoniju na nove pregovore Slika nije dostupna Grčka prijeti vetom zbog Makedonije

Grčka od 1991. blokira međunarodno priznanje Makedonije pod tim imenom, smatrajući da ono pripada isključivo grčkoj baštini. UN od 1993. posreduje u tom prijeporu, zasad bez uspjeha.

UN-ov posrednik Matthew Nimetz u utorak je Ateni i Skoplju ponudio novi prijedlog, prema kojemu bi Makedonija zadržala sadašnji ustavni naziv 'Republika Makedonija' unutar svojih granica i u bilateralnim odnosima sa zemljama koje to žele, a ujedno bi dobila 'međunarodno službeno ime' koje bi rabila za ulazak u međunarodne organizacije i na putovnicama svojih državljana.

Grčko ministarstvo vanjskih poslova u četvrtak je dalo do znanja da Grčka traži 'izmjene' u prijedlogu, ali nije reklo koje.

'Aktivno podupiremo Srbiju u njezinoj integraciji u europske i
euro-atlantske ustanove', kazao je Karamanlis koji je u parlamentu odgovarao na pitanje o grčkoj politici čekanja glede priznavanja Kosova.

Atena koja još ne želi priznati neovisnost Kosova najavila je da će se očitovati 'u kasnijoj fazi'.

Grčka 'i dalje tijesno surađuje sa svojim europskim partnerima i vodi računa o posebnoj ulozi Srbije u ravnoteži i stabilnosti regije', dodao je grčki premijer.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene