Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Odvjetnici Juliana Assangea optužuju švedsko pravosuđe za 'nepoštivanje prava' i 'nepošteno ponašanje'.


Pošto se Assange nakratko pojavio na sudu u Londonu, njegovi su odvjetnici objavili kako postoji stvarna opasnosti da će, bude li izručen u Švedsku, Assange biti poslan u SAD gdje bi mogao biti zatvoren u bazi poput Gauntanama ili osuđen na smrtnu kaznu.

Vezani članci Slika nije dostupna WikiLeaksu zbog novca prijeti gašenje Slika nije dostupna SAD od Twittera traži podatke o Assangeu

Assangeovi odvjetnici drže da samo švedska državna policija može izdati nalog za izručenje, kaže se u dokumentu na internetskoj stranici odvjetničkog ureda Finers Stephens Innocent. Oni također ističu da švedska državna odvjetnica Marianne Ny ne traži izručenje kako bi optužila Assangea, već samo radi ispitivanja, a to nipošto ne iziskuje izručenje.

>> O izručenju Assangea sud će odlučivati 7. i 8. veljače

Oni drže da je riječ o kršenju prava te da bi bio dostatan samo zahtjev za ispitivanje. Osumnjičenost za seksualne napade ne može opravdati izrudžbeni zahtjev, naglašavaju njegovi branitelji i ističu da bi zahtjev za ispitivanje u Velikoj Britaniji bio razumna i prikladna mjera.

Nepoštenim također ocjenjuju postupak tužitelja koji je objavio Assangeovo ime u istrazi o silovanju. (Hina)