Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odvjetnici se žale na kršenje prava

Assangeu prijeti Guantanamo ili smrtna kazna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Odvjetnici Juliana Assangea optužuju švedsko pravosuđe za 'nepoštivanje prava' i 'nepošteno ponašanje'.

Pošto se Assange nakratko pojavio na sudu u Londonu, njegovi su odvjetnici objavili kako postoji stvarna opasnosti da će, bude li izručen u Švedsku, Assange biti poslan u SAD gdje bi mogao biti zatvoren u bazi poput Gauntanama ili osuđen na smrtnu kaznu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Iz kućnog pritvora Assange: Progone me kao američke Židove 50-ih! Slika nije dostupna Pružili mu podršku Australija uz Assangea: 'Nije odgovoran on, već Amerikanci'

Assangeovi odvjetnici drže da samo švedska državna policija može izdati nalog za izručenje, kaže se u dokumentu na internetskoj stranici odvjetničkog ureda Finers Stephens Innocent. Oni također ističu da švedska državna odvjetnica Marianne Ny ne traži izručenje kako bi optužila Assangea, već samo radi ispitivanja, a to nipošto ne iziskuje izručenje.

>> O izručenju Assangea sud će odlučivati 7. i 8. veljače

Oni drže da je riječ o kršenju prava te da bi bio dostatan samo zahtjev za ispitivanje. Osumnjičenost za seksualne napade ne može opravdati izrudžbeni zahtjev, naglašavaju njegovi branitelji i ističu da bi zahtjev za ispitivanje u Velikoj Britaniji bio razumna i prikladna mjera.

Nepoštenim također ocjenjuju postupak tužitelja koji je objavio Assangeovo ime u istrazi o silovanju. (Hina)


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene