Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Osnivač WikiLeaksa, Australac Julian Assange, dobio je u srijedu jedno od najuglednijih australskih priznanja u području zaštite ljudskih prava.


Sydney Peace Foundation dodijelila mu je zlatnu medalju za 'iznimnu hrabrost u zaštiti ljudskih prava'. Iako se ta nagrada za mir dodjeljuje svake godine unazad 14 godina, zlatna medalja dodijeljena je samo još Dalaj Lami, Nelsonu Mandeli i Daisakuu Ikedi, iz budističke udruge Soka Gakkai.

Zaklada je odala počast Assangeu za njegovu odlučnost da natjera vlade na veću transparentnost dovodeći u pitanje "stoljeća prakse tajnovitosti".

Julian Assange (39) trenutno se nalazi u kućnom pritvoru u V. Britaniji zbog seksualnog nasilja koje je navodno počinio u Švedskoj u kolovozu 2010. Oduvijek negira djela koja mu se pripisuju. (Hina)

Vezani članci Nasrin Sotoudeh (Foto: AFP) Zatvorena iranska odvjetnica za ljudska prava počela štrajk glađu Michelle Bachellet (Foto: AFP) Bivša čileanska predsjednica Michelle Bachellet vjerojatno nova povjerenica UN-a za ljudska prava