Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Osiguranje' protiv progona

Assange: Za svaki slučaj čuvam 'otrovnu pilulu'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Julian Assange, čini se, ima još trikova u rukavu.

'Otrovnom pilulom' je, naime, osigurao da ukoliko se njemu nešto dogodi, svijet ne ostane uskraćen za najvažnije tajne dokumente. Internetom je proširio šifriranu bazu podataka 'otrovna pilula', a navodno se radi o necenzuriranim dokumentima, koji sadrže tajne podatke o British Petroleumu i Guantanamo Bayu. Jedan od tih dokumenata, pod nazivom 'osiguranje', već je s interneta skinulo na desetke tisuća poklonika iz SAD-a i Australije, prenosi Fox News.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Prava pozadina WikiLeaksa? Engdahl: Objava 'sramotnih' brzojava je opravdanje za rat Slika nije dostupna Najava sljedećeg koraka Assange: Iduća meta WikiLeaksa su velike banke

>> Australci će pomoći SAD-u u privođenju osnivača WikiLeaksa

>> Može li WikiLeaks preživjeti bez Assangea?

Assange je uputio jasno upozorenje svjetskim vladama, a to je da ukoliko pokušaju onemogućiti njegove aktivnosti, riskiraju objavljivanje velikog broja novih tajnih dokumenata, vezanih za države i komercijalne tvrtke. jedan od ključnih tajnih dokumenata jest i onaj nazvan insurance.aes256, koji je šifriran 256-znamenkastim ključem i za kojeg stručnjaci kažu kako je praktički neprobojan.

State Department zna za 'osiguranje'

Julian je pametan momak i to je zanimljiva taktika. On se nada kako će to odvratiti svakoga od pokušaja da nešto poduzme protiv njega Ben Laurie Američki State Department ističe kako oni znaju za Assangeovo 'osiguranje', no nisu imali uspjeha u razbijanju šifre, kako bi otkrili sadržaj dog dokumenta. Dotični dokument, dostupan je za snimanje s interneta još od srpnja.

'Mi smo tijekom dugog vremenskog perioda razdijelili šifrirane rezervne podatke, materijala koji se tek trebaju objaviti. Sve što mi trebamo napraviti jest objaviti šifru za taj materijal i on postaje trenutno dostupan', poručio je Assange. Ben Laurie, računalni stručnjak iz Londona, koji je bio i savjetnik WikiLeaksu, smatra kako Assange tom taktikom želi spriječiti pravno djelovanje protiv njega i WikiLeaksa.

'Pametan momak'

'Julian je pametan momak i to je zanimljiva taktika. On se nada kako će to odvratiti svakoga od pokušaja da nešto poduzme protiv njega', rekao je Laurie. Profesor kriptologije sa sveučilišta Bristol, ističe kako je šifra na datoteci 'osiguranje' neprobojna. 'To je nešto što nećete rabiti računalima koja imamo danas. Treba vam ključ da otvorite tu datoteku', zaključio je.

Hakeri najveća prijetnja

Dakle, nova 'pandorina kutija' opasno prijeti vlastima koje odluče progoniti Assangea, a ona veličinom iznosi 1,4 gigabajta. No, trenutačno, WikiLeaks se bori za opstanak, a osim Švedske, koja ga traži zbog sumnje na silovanje jedne djevojke, čini se kako su Assangeu i WikiLeaksu najveća prijetnja zapravo hakeri. Zbog njih su Amazon.com i američka tvrtka EveryDNS uskratili usluge WikiLeaksu. Amazon ih je maknuo sa servera, a EveryDNS im je oduzeo domenu pa se WikiLeaks preselio u Švicarsku.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene