Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sastanak s Mursijem

Ashton traži konsenzus Egipćana oko gospodarstva i reformi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku Catherine Ashton sastala se u nedjelju u Kairu s egipatskim predsjednikom Muhamedom Mursijem kako bi ohrabrila razjedinjene političke vođe na postizanje nacionalnog konsenzusa za rješavanje teških gospodarskih i političkih problema.

'Ovo je ključna faza egipatske tranzicije. Zemlja je suočena s golemim političkim i gospodarskim izazovima', rekla je Ashton u priopćenju uoči sastanka. Njezin posjet dolazi usred dugo odgađanih pregovora između Egipta i MMF-a o zajmu od 4,8 milijardi dolara nužnih za ublažavanje gospodarske krize.

Zalihe deviza dostatne su za financiranje manje od tri mjeseca uvoza, egipatska funta izgubila je u 2013. gotovo deset posto vrijednosti u odnosu na dolar, a postoji bojazan od redukcija struje i nedostataka goriva ovoga ljeta. 'Više nego ikad, Europa kao partner i susjed mora poduprijeti Egipat na njegovu putu u istinsku demokraciju. U Kairu ću sa svim strankama raditi na izgradnji povjerenja i pronalaženju zajedničkog jezika o političkim i gospodarskim pitanjima', istaknula je Ashton.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Opozvao veleposlanika Erdogan optužuje: Izrael stoji iza svrgavanja Mursija Slika nije dostupna Džamija pod opsadom Šok u Egiptu: 'Dan gnjeva' završio krvavo, deseci ubijenih

>> Kerry razgovarao s Mursijem i najavio pomoć za Egipat

Ona bi se kasnije trebala sastati sa šest glavnih oporbenih čelnika, no europski diplomati upozoravaju kako su šanse za dijalog između Muslimanskog bratstva i njegovih liberalnih i ljevičarskih suparnika male nakon nedavnog političkog nasilja. Oporba optužuje Mursija za monopolizaciju vlasti te gušenje neovisnih medija i civilnog društva pomoću državnog tužitelja, snaga sigurnosti i kontroverznog nacrta zakona o nevladinim udrugama.

Mursijevi sljedbenici pak ističu da oporba podriva njegov legitimitet i potiče na nasilje izbjegavanjem dijaloga, prijetnjama bojkotom nadolazećih parlamentarnih izbora i objavljivanjem neprijateljske promidžbe. Sjedinjene Države, koje Egiptu godišnje daju 1,5 milijardi dolara pomoći, prošlog su tjedna dosad najoštrije kritizirale vladu pod kontrolom islamista zbog 'uznemirujućeg trenda kršenja slobode izražavanja'. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene