Obavijesti Video Pretražite Navigacija
250 milijuna dolara

Kerry razgovarao s Mursijem i najavio pomoć za Egipat

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki državni tajnik John Kerry zatražio je u nedjelju da egipatske vlasti ulože 'više truda' kako bi se ponovo uspostavila politička stabilnost i zaustavila gospodarska kriza u Egiptu, najavivši pomoć vrijednu 250 milijuna dolara.

"Jasno je da postoji potreba za većim zalaganjem i popuštanjem kako bi se ponovo uspostavili jedinstvo, politička stabilnost i gospodarski oporavak u Egiptu", rekao je Kerry u priopćenju nakon susreta s predsjednikom Muhamedom Mursijem u Kairu, uoči odlaska u Rijad.

Američki državni tajnik, kojemu je ovo prva međunarodna turneja, rekao je da je imao "iskrene i konstruktivne" razgovore s islamističkim predsjednikom izabranim u lipnju 2012.

>> Kerry pozvao Egipat na gospodarski oporavak i sporazum s MMF-om

Teme razgovora bile su "reforma policije, zaštita nevladinih organizacija, važnost unaprjeđenja prava i slobode za sve Egipćane", dodao je. Usto je najavio da će njegova zemlja sa 250 milijuna dolara pomoći Egiptu u prevladavanju teške gospodarske krize kroz koju upravo prolazi. Rekao je kako je obavijestio Mursija da će Washington "izdvojiti (prvi dio od) 190 milijuna dolara od 450 milijuna" o kojima se raspravlja u Kongresu. Poduzećima se planira pomoći s dodatnih 60 milijuna.

Predsjednik Barack Obama je 2011. obećao da će smanjiti egipatski dug prema Sjedinjenim Državama u visini od milijardu dolara, od čega o 450 milijuna pregovaraju Kairo, američka administracija i Kongres. "Riječ je o iskrenim naporima da se podupru reforme i pomogne egipatskom narodu u ovom teškom trenutku", rekao je.

Kerry je istaknuo kako je gospodarsku pomoć najavio pošto je "od Mursija dobio obećanje" da će provesti reforme koje su uvjet za dobivanje 4,8 milijarda dolara od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), s kojima se trenutačno kasni zbog političkih nemira. Odmah po dolasku u Kairo u subotu Kerry je ocijenio kako je "iznimno važno" ponovo pokrenuti egipatsko gospodarstvo pogođeno naglim padom stranih ulaganja i turizma.

Dvije godine nakon pada prozapadnog autoritarnog režima Hosnija Mubaraka, čiji je režim srušen u narodnoj pobuni, Egipat je i dalje drugi po veličini primatelj američke vanjske pomoći, iza Izraela, sa 1,5 milijardu dolara na godišnjoj razini, uglavnom za vojsku. Kerry je u subotu rekao da je gospodarska kriza povezana s političkom blokadom, pozivajući režim i oporbu da pristanu na "znatne ustupke".

Američki državni tajnik se u subotu sastao s egipatskom oporbom a u nedjelju s predstavnicima civilnog društva. No dvojica čelnika Fronte nacionalnog spasa (FSN), najveće oporbene koalicije, Hamdeen Sabbahi i Mohamed ElBaradei bojkotirali su susret obrazloživši to američkim pritiskom da sudjeluju na parlamentarnim izborima.

Kerry je ustvrdio da se SAD "ne upleće i ne podupire neku određenu vladu, osobu, stranku ili ideologiju" u Egiptu. Amerikanci su razapeti između želje da podupru demokratske težnje Egipta i brige da ne naljute tog svog velikog regionalnog saveznika koji je s Izraelom vezan mirovnim ugovorom. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene