Obavijesti Pretražite Navigacija
Istina ili biznis?

ISPOVIJEST EGZORCISTA "Jednu tinejdžericu vrag je opsjeo za vrijeme mise. Toga dana predstavio sam se sotoni"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Manuel Acuna tvrdi da je izveo otprilike 1200 obreda istjerivanja đavola i još uvijek se sjeća prvog.

Manuel Acuna škropi blagoslovljenom vodom i maše raspelom, zatim polaže ruku na znojno čelo žene ispred sebe dok ona vrišti.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Crkva dopustila televiziji da snima egzorcizam, javnost užasnuta viđenim Slika nije dostupna Prijetio i policajcima Egzorcist ubio rođakinju 'da iz nje istjera demone'!

To nije film strave. To je poduka u Acuninoj školi egzorcizma, vjerojatno prvoj u Latinskoj Americi. Taj 54-godišnji luteranski pastor obučava laike za "egzorcističke savjetnike". "Oni proučavaju đavlov karakter i načine na koje on djeluje", rekao je Acuna.

"Egzorcistički savjetnik bi trebao znati prepoznati kada postoji demonska nazočnost, zaposjednutost, opsjednutost, prokletstvo", objašnjava Acuna, koji u svojoj crkvi Dobrog Pastira u predgrađu Buenos Airesa ima strastvenu sljedbu.

Ali ima i mnogo sumnjičavih. Školarina za njegov tečaj "Parapsihologije, angelologije i demonologije" iznosi 47 dolara mjesečno. On tvrdi da stvar nije u novcu. "Tajanstvenost neviđenog u nekih izaziva zadivljenost, ali druge potiče na mnoštvo kritike".

"Zvali su me svakakvim imenima. Ali ja nisam izabrao da budem egzorcist. To je bio poziv od Boga", naglašava Acuna. Suprotno od većine Latinoamerikanaca, Acuna nije katolik. Protestantski je pastor Saveza neovisnih evangeličkih luteranskih crkava.

Svećenici drugih luteranskih crkava distancirali su se od Acune i njegove škole. "Moramo se zapitati koliko je toga istina, a koliko je biznis", kaže jedan od njih, pastor Esteban Tronovsky koji je uvjeren da se egzorcizam ne može podučavati.

Acuna tvrdi da je izveo otprilike 1200 obreda istjerivanja đavola. Još uvijek se sjeća prvog, prije 15 godina. Radilo se o jednoj tinejdžerici koju je vrag, kaže, opsjeo za vrijeme mise. "Toga dana, predstavio sam se sotoni. Egzorcizam je postao moj život", rekao je. Među njegovim učenicima ima kućanica, odvjetnika, pisaca, arhitekata.

Jedna od njih, Gloria Sanchez, kaže da je živjela u ukletoj kući. Sada želi pomoći "drugim ljudima da prevladaju, razumiju i riješe takve situacije". "Ovaj tečaj mi je pomogao da shvatim mnoga iskustva moga života koja se dosad nisu mogla objasniti", rekla je. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene