Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nova aplikacija za vježbu mozga poboljšava pamćenje ljudima koji su u ranom stadiju demencije.


Računalna igra za vježbanje mozga koju su razvili britanski neuroznanstvenici pokazala je kako poboljšava pamćenje pacijentima u najranijim fazama demencije i može pomoći takvim bolesnicima spriječiti simptome kognitivnog pada.

Vezani članci 100 dana Vlade - 2 Prvih sto dana Vlade: Koju su joj ocjenu dali građani, što smatraju najboljim, a što najlošijim potezima? Do pojave virusa 80 % transakcija odvijalo se u fizičkim dućanima Veliki zaokret: Kako je koronavirus utjecao na naše kupovne navike

Istraživači koji su razvili aplikaciju sličnu igri otkrili su da su pacijenti koji su igrali igru tijekom razdoblja od mjesec dana imali oko 40 % poboljšanja u njihovim memorijskim rezultatima.

"Nadamo se da ćemo proširiti rezultate u budućim istraživanjima zdravog starenja i blage Alzheimerove bolesti", rekao je George Savulich, voditelj istraživanja na Cambridgeu. Demencija je velik globalni zdravstveni problem. Svjetska zdravstvena organizacija kaže da je 2015. godine oko 47,5 milijuna ljudi bolovalo od demencije, a taj se broj brzo povećava.

Stanje je neizlječivo, a postoji nekoliko lijekova koji mogu ublažiti simptome koji su vezani uz gubitak pamćenja, razmišljanje, ponašanje, navigacijske i prostorne sposobnosti te postupni gubitak sposobnosti obavljanja svakodnevnih zadataka.

Objavivši svoje rezultate u Međunarodnom časopisu za neuropsihofarmakologiju, Savulich je rekao da su pacijenti koji su odigrali igru zadržali složenije vizualne informacije od onih koji to nisu učinili, piše Independent.

"Iako ova vrsta treninga mozga u konačnici neće moći spriječiti ili izliječiti bolesti pamćenja kao što je demencija, ovo je obećavajući način za ublažavanje simptoma rane bolesti", rekla je Tara Spiers-Jones sa Sveučilišta u Edinburghu.