Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Novinar kojem je Papin batler dilao Benediktove tajne dokumente uputio je apel vatikanskom šefu da Paolu Gabrieleu udijeli pomilovanje.


Sveti Otac treba pomilovati svog sobara "koji mu je otkrio sve skrivene stvarnosti u Vatikanu koje štete samoj Crkvi", rekao je u ponedjeljak novinar Gianluigi Nuzzi koji je objavio vatikanske povjerljive dokumente, u komentaru što ga je objavio Le Monde na svojoj internetskoj stranici.

Vezani članci Vatikan, ilustracija Sveta Stolica prvi put objavila proračun svoje uprave za imovinu, doznajte koliko nekretnina posjeduje u Italiji i svijetu Slika nije dostupna Papa prozvao Rimsku kuriju: 'Klonite se ogovaranja!'

>> Papinom sobaru godina i pol zatvora: 'Sve sam radio iz ljubavi prema Kristovoj Crkvi i Papi'

Vatikanski sud je u subotu osudio Paola Gabrielea na 18 mjeseci zatvora zbog "teške krađe" povjerljivih dokumenata kojih je dio predao ovom talijanskom novinaru. Potonji ih je objavio u šokantnoj knjizi "Njegova Svetost" koja je izašla u svibnju.

"Javno pozivam Svetog Oca da udijeli pomilovanje bivšem suradniku kažnjenom zbog uzimanja dokumenata čije je kopije predao meni, novinaru", rekao je Nuzzi dodavši da Gabriele nije "otkrio nikakvu vojnu ni diplomatsku tajnu", kao u aferi Wikileaks.

"Pomilovanje će pokazati da Crkva nije tajnovita i konzervativna ustanova, nego da je naprotiv kadra oprostiti onome tko - s pravom ili ne - riskira svoju budućnost za njezino dobro", rekao je novinar, dodajući da se s Gabrieleom "viđao mjesecima".

Glasnogovornik Svete Stolice rekao je u subotu da je "veoma vjerojatno" da će Benedikt XVI. pomilovati osuđenika.

Nuzzi drži da je Gabrieleov postupak "na tragu onoga što je sam kardinal Ratzinger formulirao 70-ih kada je rekao da Crkva za mnoge vjernike postaje najveća zapreka" vjeri i koju mnogi doživljavaju kao "malo kazalište u kojemu muškarci, pod izlikom da skrbe za službeno kršćanstvo, zapravo guše pravi kršćanski duh". (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju