Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Gotovo suđenje

Papinom sobaru godina i pol zatvora: 'Sve sam radio iz ljubavi prema Kristovoj Crkvi i Papi'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sobar pape Benedikta XVI. optužen za 'tešku krađu' stotina povjerljivih dokumenata osuđen je na godinu i pol zatvora na sudu u Vatikanu, nakon kratkog sudskog postupka.

Sud je osudio sobara Paola Gabrielea na tri godine zatvora, ali je odmah prepolovio kaznu zbog njegova dosadašnjeg 'služenja Crkvi', 'uvjerenja - koje sudac smatra pogrešnim - da čini dobro Crkvi', 'ponašanja tijekom suđenja' i 'svjesnosti da je izdao Papu', obrazložio je predsjednik sudskog vijeća Giuseppe Dalla Tore.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Papina poruka Papa prozvao Rimsku kuriju: 'Klonite se ogovaranja!' Slika nije dostupna Ništa od javne objave Tajni izvještaj o aferi Vatileaks vidjet će samo novi papa

'Stvar koju u sebi najsnažnije osjećam jest uvjerenje da sam djelovao iz čiste, nepatvorene ljubavi prema Kristovoj Crkvi i njegovu poglavaru na zemlji. Ne smatram se lopovom', rekao je Paolo Gabriele u kratkoj izjavi.

'Tražimo tri godine zatvora i konačnu ali ograničenu zabranu' obnašanja dužnosti u javnoj upravi, rekao je tužitelj na zadnjem ročištu tog suđenja, koje su mediji prozvali VatiLeaks, o otkrivanju dokumenata koji su na svjetlo dana iznijeli spletke i napetosti u crkvenom vrhu.

Gabriele (46), bivši uzoran zaposlenik, skrivao je u svom stanu više od tisuću pisama, faksova i različitih dokumenata, među kojima je neke parafirao sam Papa, i predao jedan dio novinarima.

Gabriele se opravdavao željom da pomogne Svetom Ocu kojim se, tvrdio je, 'manipulira'.

Talijanski novinar Gianluigi Nuzzi koji je od Gabrielea dobio desetke povjerljivih dokumenata, objavio je na temelju njih knjigu pod nazivom 'Njegova svetost: tajni dokumenti Benedikta XVI.'

>> Vatikan: Papa podržao državnog tajnika Bertonea

Vrlo je vjerojatno da će papa Benedikt XVI. pomilovati svog bivšeg sobara Paola Gabrielea osuđena u subotu na godinu i pol zatvora zbog krađe povjerljivih dokumenata, rekao je glasnogovornik Svete Stolice Federico Lombardi.

Mogućnost 'pomilovanja je veoma konkretna i vjerojatna', rekao je velečasni Lombardi nakon izricanja presude Gabrieleu na tri godine zatvora koja je odmah prepolovljena zbog dosadašnjeg nekažnjavanja optuženika i njegova služenja Crkvi, prenosi agencija France Presse.

'Papa može udijeliti svoje pomilovanje, premda ono nije službeno zatraženo', dodao je Lombardi, napomenuvši da Papa 'prima informacije o sudskom postupku, što mu omogućuje da procijeni njegov položaj'.

Glasnogovornik koji je ocijenio da je kazna 'blaga' i 'pravedna', rekao je da je Gabriele još u kućnom pritvoru, kao i prije suđenja.

Njegova braniteljica Cristiana Arru 'ima tri dana za žalbu a zatim još nekoliko dana za obrazloženje te žalbe', dodao je.

Odgovarajući na pitanje hoće li Gabriele ići u zatvor ili će biti pušten na uvjetnu slobodu, glasnogovornik je kazao da to ponajprije ovisi o možebitnoj žalbi obrane i o Papinu pomilovanju.

Gabriele će kaznu služiti u kućnom pritvoru u svojem vatikanskom stanu i čekati da mu Papa eventualno oprosti, rekla je u subotu njegova odvjetnica.

Cristiana Arru kaže da je vatikanski tužitelj pristao na te uvjete pošto je sud odlučio kazniti Gabrielea s 18 mjeseci zatvora. Da nije, Gabriele bi morao u talijanski zatvor jer Vatikan vlastiti nema.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene